reklama

"Podle dostupných čísel máme na září nárůst 50 procent v porovnání se stejným obdobím 2016, říjen posiluje dokonce o 70 procent," uvedl dnes marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim tours Stanislav Zíma.

Zvyklosti českých turistů se podle něj přibližují zvyklostem klientů ze zemí západní Evropy a využívají tyto měsíce k prodloužení léta.

Také podle údajů portálu dovolena.cz zájem o dovolenou u moře v podzimních měsících vzrostl. Zájem o Řecko, Bulharsko a Španělsko je srovnatelný s rokem 2016, zvýšený nárůst poptávky je v případě Turecka o zhruba 70 procent meziročně a u Egypta o 95 procent. "Hitem letošního podzimu budou zřejmě exotické Kapverdy, kde evidujeme nárůst poptávky o zhruba 50 procent," uvedla ředitelka portálu dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Již zdaleka neplatí, že v září a říjnu jezdí na dovolenou převážně senioři. "Těch je sice také dost, ale velký nárůst je především u mladší a střední generace. Toto období je totiž ideální pro aktivnější zákazníky, kteří kromě relaxace na pláži rádi podnikají i spousty výletů a poznávají okolí," řekl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Žebříček exotických destinací na podzim dlouhodobě vedly Dominikánská republika a Kuba. "Tyto destinace jsou ale v současnosti postižené hurikánem Irma. Očekáváme proto zvýšený zájem o dovolenou v oblasti Indického oceánu - v Thajsku, Zanzibaru, na Maledivách a na Srí Lance," uvedla Sedlmajerová.