Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se nedokáží shodnout, kolik zákonů během čtyř let vlastně schválili

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zástupci poslaneckých klubů se dnes ve Sněmovně rozešli ve vyčíslení toho, kolik zákonů dolní komorou prošlo v průběhu končícího volebního období. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na rozdíly v údajích řekl, že demokratický parlament se málokdy stoprocentně shodne.

Podle ODS to bylo 379 zákonů, poslanecký klub ANO spočítal 337 předpisů odeslaných do Senátu, sociální demokraté došli k 354 normám. Podle oficiálních internetových stránek Sněmovny schválila dolní komora celkem 338 zákonů včetně čtyř zákonných opatření Senátu.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura využil počet nových zákonů pro ilustraci toho, že nové legislativy je příliš. "Sněmovna schválila celkem neuvěřitelných 379 zákonů, to je 95 ročně, skoro dva týdně. To není dobré pro nikoho," řekl.

Šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek naopak děkoval opozičním i koaličním poslancům za to, že k jednání využívali maximální počet dnů a i díky tomu je za Sněmovnou mnoho práce.

Šéfa klubu ČSSD Romana Sklenáka nepřekvapilo, že novináři během tiskových konferencí ostatních stran slyšeli už dvě jiná čísla. "Možná je to příznačné, ale věřím, že když to ověříte vy, nebo někdo jiný, tak zjistíte, že pravdu mám já," žertoval.

Rozdíly v číslech, ke kterým poslanci došli, způsobily podle tiskového odboru Sněmovny pravděpodobně rozdílné metody, jak předpisy počítat. Některé předpisy totiž Sněmovna schválila několikrát, pokud je vrátil Senát, nebo prezident, takže je možné je počítat jednou, ale i třikrát.

"Za minulého režimu se ty tehdejší loutkové parlamenty shodovaly pokaždé, to se od demokratického parlamentu čekat nedá, byť i takové chvíle se tady objevily," řekl Sobotka k neshodám v číslech.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy