Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončila poslední schůze Sněmovny. Poslanci opouštěli sál s rozdílnými pocity

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslední řádná schůze Sněmovny před říjnovými parlamentními volbami dnes odpoledne skončila. Dolní komora se sejde až na ustavující schůzi po volbách, zasednou v ní nově zvolení poslanci.

Místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) z místa předsedajícího poděkoval koaličním i opozičním poslancům za práci a spolupráci a popřál jim mnoho štěstí v dalším životě.

Jako poslední vystoupil z řečniště předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch, jenž se rozloučil za celý klub, když Úsvit v nadcházejících volbách nekandiduje. "Byly to čtyři roky, které si myslím, přinesly pro Českou republiku hodně dobrého," uvedl. Případným dalším rozlučkovým projevům už zamezilo Vondráčkovo zvonění a slova: "A dom!"

Ačkoli dopoledne poslanci obšírně debatovali i s použitím slovních výpadů o hospodářské a obchodní smlouvě mezi EU a Kanadou, nálada už byla obecně klidnější. "Poslední den Sněmovny je jak závěrečná etapa Tour de France. Únava, ale též úsměvy, selfíčka a poplácávání po ramenou mezi stájemi," glosoval atmosféru na facebooku poslanec TOP 09 Jiří Koubek.

Bez emocí opouštěl schůzi Jan Birke (ČSSD). "Já na tyhlety věci moc nejsem, nějaké vzpomínání nebo přemýšlení, jestli se sem vrátím. Já to beru tak, jak to život přinese," řekl ČTK lídr královéhradecké kandidátky sociální demokracie. Ve Sněmovně zažil pozitivní i negativní věci. "Jsme taky lidé, zkrátka jsem dobře poznal asi všechny povahové vlastnosti, které ve Sněmovně jsou," doplnil.

Černoch, který před čtvrt rokem opustil Úsvit a rozhodl se znovu nekandidovat, se naopak neubránil nostalgii. "Mám za sebou čtyři roky života plné emocí, a to v dobrém i špatném slova smyslu," vysvětlil. Mrzí ho, že v posledním půlroce pozoroval zhoršení vztahů.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) litoval, že ještě ze Sněmovny neodchází. "Protože jsem ministr financí. Bude vláda v demisi, a než pan prezident stanoví novou vládu, což asi nebude úplně brzo, tak já Sněmovnu tím pádem neopouštím. Nekandiduji, ale přesto tady budu, takže ty pocity, že bych něco opouštěl, ještě nemám," řekl. Nabytou životní zkušenost ze Sněmovny popsal stručně. "Já jsem ji zhodnotil tak, že už kandidovat nebudu," řekl s úsměvem.

Emoce se podle dvojky pražské kandidátky KSČM Jiřího Dolejše liší podle toho, zda se poslanci se sněmovní budovou loučí nadobro. "Ti, co kandidují, spíš pomýšlejí na to, co je čeká v příštích týdnech kampaně," řekl.

Další dlouholetý poslanec a šestka pražské kandidátky ODS Benda míní, že každá Sněmovna je o trochu horší než ta předchozí. "Měli jsme pocit, že nic horšího než Věci veřejné být nemůže, pak přišel Andrej Babiš, který nadával všem a stále. Takže to má sestupný trend, ale obávám se, že lépe už nebude," konstatoval. Ocenil však, že v úvodu volebního období "zdecimovaná" ODS se nenechala "dorazit" a vyšla z něj úspěšně.

Především pozitivní dojmy zůstanou Gazdíkovi, který je zlínským lídrem STAN. "Určitě to nebyly lehké roky, ale já na ně budu vzpomínat dobře," řekl. Je rád, že se i z opozice podařilo prosadit změnu jednacího řádu Sněmovny nebo registr smluv. Vzpomínat bude hlavně na některé slovní přestřelky. "V některých chvilkách to bylo vtipné, že jsem se při řízení schůze i zasmál," uvedl.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Marek Benda Jan Birke

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy