Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se chce kvůli kauze Čapí hnízdo setkat s Chovancem

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se po návratu z New Yorku, kde příští týden v pondělí převezme ocenění od amerického židovského fondu GJCF, setká s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Chce vyslechnout jeho stanovisko ke kauze financování farmy Čapí hnízdo.

O kauze dnes mluvil s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, kterého kvůli ní Sněmovna minulý týden vydala k trestnímu stíhání. V úterý o případu hovořil s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Zeman to dnes řekl v televizi Barrandov.

Uvedl, že s Pelikánem se setkal, protože ho zajímal jeho názor na případ Čapí hnízdo. Ministra spravedlnosti označil za erudovaného právníka, který je "nota bene z právnické rodiny". "Pokud jde o pana ministra Babiše, chci si samozřejmě poslechnout jeho stanovisko, a až se vrátím z New Yorku, tak si chci poslechnout stanovisko pana ministra Chovance," řekl Zeman. Dodal, že jeho přirozenou povinností je vyslechnout obě strany sporu. Pořad televize natáčela před dnešním setkáním prezidenta s Babišem.

Zeman koncem srpna uvedl, že chce věřit tomu, že za žádostí o vydání představitelů ANO k trestnímu stíhání není Chovanec. Ministr vnitra zase řekl, že pokud u prezidenta vzbuzuje žádost o vydání ze Sněmovny podezření ze zneužití policie pro politické účely, měl by se obrátit na Bezpečnostní informační službu (BIS) nebo požádat o svolání Bezpečnostní rady státu. Pelikán v minulých týdnech čelil kritice kvůli svému výroku, že motivací k žádosti policie musí být snaha ovlivnit volby.

Policie Babiše a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka, kterého Sněmovna také vydala ke stíhání, chce obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Oba poslanci tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali. Hodlají se bránit všemi právními prostředky. Stejně jako další zástupci ANO označují případ za politickou kauzu a za pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů.

Témata:  Miloš Zeman Milan Chovanec farma Čapí hnízdo

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy