Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Janouškova posudku nekončí, odvolal se znalec i státní zástupce

Roman Janoušek
Roman Janoušek
Foto: FTV Prima

Praha - Kauzou úmyslného zkreslení znaleckého posudku z dopravní nehody lobbisty Romana Janouška se bude muset zabývat Městský soud v Praze, odvolaly se obě strany.

Srpnový verdikt uložil bývalému znalci Jiřímu Dolečkovi (84) osmnáctiměsíční podmíněný trest. Doleček i státní zástupce Ondřej Šťastný si po vyhlášení rozsudku u Obvodního soudu pro Prahu 2 ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se budou odvolávat. Nakonec možnost opravného prostředku oba využili.

Doleček trvá na svých odborných závěrech a tvrdí, že případ Janouškovy dopravní nehody byl justiční omyl. Šťastný požadoval dvouletou podmínku a peněžitý trest ve výši 50.000 korun. Tomu soud nevyhověl - podle rozsudku má Doleček státu zaplatit 7800 Kč, které za vypracování posudku pro Janouškovu obhajobu obdržel.

Napadený posudek se týkal situace z roku 2012, při níž opilý lobbista Janoušek srazil autem ženu v pražských Nuslích. Doleček na rozdíl od znalce povolaného policií tvrdil, že ženu nenabrala kapota vozu, ale pouze zpětné zrcátko - a že ji řidič neviděl. Tuto verzi však následně vyvrátil revizní posudek a také odposlechy z Janouškova telefonu.

Podle nepravomocného rozsudku si Doleček počínal zcela v rozporu jak s etikou, tak i s povinnostmi znalce. Mimo jiné dělal závěry také z odvětví lékařství, což mu jako expertovi na silniční dopravu vůbec nepříslušelo.

Janoušek původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl potrestán odnětím svobody na 4,5 roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Výkon trestu má ale dlouhodobě přerušený ze zdravotních důvodů.

Témata:  Roman Janoušek soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy