Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koncepce přezbrojení pozemních sil? Podle Stropnického počítá se 117 miliardami

Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Mošnov - Na Dny NATO dnes dorazil také ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Oznámil, že by vláda měla v pondělí projednat dlouhodobý koncepční materiál přezbrojení pozemních sil české armády, který už schválila bezpečnostní rada státu.

Koncepce počítá se 117 miliardami korun do roku 2025 až 2026. "Materiál jde v pondělí na vládu a předpokládám, že ho vláda schválí. Bude to snad poprvé, kdy bude jasný, ucelený investiční program pro armádu, který bude zároveň podložen nějakými finančními prostředky. Není to něco vycucaného z prstu, ale reflektuje to tu ambici dospět ke dvěma procentům HDP," řekl ministr. Uvedl, že schválený už je i koncepční materiál týkající se vzdušných sil v řádu 30 miliard korun.

Armáda bude obměňovat mimo jiné dosluhující bojová vozidla pěchoty BVP-2 sovětské výroby. Chce nakoupit nejméně 210 nových vozidel, ministerstvo obrany je chce vybrat v soutěži. Projekt má hodnotu zhruba 50 miliard korun. Stropnický to dnes označil za zakázku století.

Armáda v létě prověřovala ve vojenském prostoru Libavá vozidla, která by současná bévépéčka v její výzbroji mohla nahradit. Hned tři z nich - Pumu, Lynx a Ascod - si návštěvníci letošních Dnů NATO mohou prohlédnout. Své nové bojové vozidlo pěchoty Puma v Mošnově předvádějí německé pozemní síly. Vozidlo bylo vyvinuto i na základě požadavků německé armády.

"Vůz zajišťuje posádce nejvyšší ochranu dle standardů NATO. Ochranné systémy zahrnují odolnost proti protitankovým minám, ochranu proti střelám typu RPG v rozsahu 360 stupňů, stejně jako vlastní inteligentní systém chránící vozidlo před řízenými protitankovými střelami," uvedl za společnost PSM, která pumy dodává, projektový manažer Milan Váňa.

Z Německa pochází také druhý z obrněnců, vůz Lynx, který může v různých konfiguracích sloužit i jako velitelské, průzkumné, ambulantní či opravárenské vozidlo. Vozidlo Ascod vyrábí americká firma General Dynamic. Návštěvníci Dnů NATO ho mohli vidět už loni, letos je ale poprvé ke zhlédnutí s bezosádkovou zbraňovou stanicí Samson Mk II od společnosti Rafael.

Na Libavé armáda testovala i vozidlo CV90. Na jeho výrobě se bude podílet česká společnost Meopta, jež produkuje optické součásti.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický Dny NATO

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.