Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První třída v příměstských vlacích má smysl. Tok po jednání s Českými drahami změnil názor

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: České dráhy

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) ještě nedávno zařazování vozů s oddílem první třídy do příměstských vlaků kritizoval jako zbytečné. Po jednání s vedením Českých drah ale změnil názor.

Diskusi ohledně využívání první třídy v příměstských vlacích otevřela minulý týden při interpelacích poslankyně za Středočeský kraj Helena Langšádlová (TOP 09). Řekla, vyšší třída v tomto typu vlaků je nevyužívaná a zbytečně zabírá místo ostatním cestujícím. "Souhlasím a myslím si, že zrovna tedy na regionálních tratích jedničkou jezdí minimálně lidí," uvedl tehdy ministr.

"Příměstskou železniční dopravu na rozdíl od dálkových vlaků objednávají kraje, a ty většinou vozy s první třídou chtějí," uvedl nyní Ťok. Zdaleka už neplatí, že první třída ve vlacích zůstává prázdná, zatímco zbytek soupravy je přeplněný cestujícími.

Podle statistik Českých drah počet zákazníků využívajících první třídu v příměstských vlacích během letošního prvního pololetí meziročně vzrostl o zhruba 30 procent. K oživení zájmu o vyšší třídu pomohlo i zlevnění z prosince 2015. Tehdy se cena za přepravu v první třídě snížila z 1,5násobku obyčejného jízdného na 1,3násobek.

Témata:  České Dráhy Dan Ťok železnice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy