Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhly letní mrazy? Teplota na mnoha místech klesla pod nulu. Jaké budou další dny?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Meteorologové zaznamenali dnes ráno mráz nejen v horských mrazových kotlinách. Teploty pod nulou byly i v nižších polohách, tedy ve výšce pod 400 metrů nad mořem.

Pod nulu klesla teplota například na stanici Velké Chvojno poblíž Ústí nad Labem ve výšce 386 metrů nad mořem.

Mrzlo i na některých stanicích ve středních a vyšších polohách, jako je například Šindelová, Rolava, Jizerka, Smědava, Rokytská slať, Horská Kvilda či Luční bouda.

Zatímco klimatologické léto skončilo poslední srpnový den, astronomické léto trvá až do pátku. "A proto se dnešní mráz do jisté míry ještě dá nazvat letním mrazem," dodal Pavel Jůza z ČHMÚ.

Předpověď na středu (00-24):V Čechách oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, na východě zpočátku srážky četnější. K večeru od západu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Na Moravě a ve Slezsku zataženo s deštěm, místy i vydatným, odpoledne postupně slábnutí srážek, informuje chmi.cz.

Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, na západě Čech až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, v Čechách ojediněle až 17 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. V noci a ráno ojediněle mlhy. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až zataženo a na východě a severovýchodě s deštěm. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, v západní polovině Čech 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C, na severu a severovýchodě Moravy a ve Slezsku kolem 11 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 5 až 9 m/s, místy v nárazech kolem 15 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ve východní polovině území občas s deštěm. V noci a ráno v Čechách ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, v Čechách ojediněle až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  počasí mráz zima

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy