reklama

Dle odvolacího senátu je v sekulárním Česku nutno chránit právo být bez vyznání stejně jako právo náboženství mít. "Podle našeho názoru žalobkyně na užívání šátku jako projevu náboženského přesvědčení na půdě školy, která musí zůstat neutrálním prostředím, právo nemá," konstatoval soudce Jan Klášterka. Hidžáb je muslimský šátek, kterým si žena zahaluje vlasy, krk a ramena.

Soudce dodal, že nepovolení výjimky ze školního řádu není diskriminací na základě náboženského vyznání. "Opakem diskriminace je stejný přístup ke všem. Žalobkyně se vlastně domáhá ochrany své pozitivní diskriminace," podotkl.

Ayan Jamaal Ahmednuurová tvrdí, že pražskou Střední zdravotnickou školu opustila poté, co ji ředitelka při zahájení školního roku v září 2013 vyzvala, aby si sundala hidžáb i na teoretickou výuku. Původně prý přitom byly domluvené na tom, že šátek bude odkládat pouze při ošetřovatelské praxi. Ředitelka údajně nepřistoupila ani na alternativu, že by dívka měla při vyučování zahalený pouze krk.

Řád školy nošení pokrývek hlavy zakazuje. Ústav trvá na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství.