Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cena židovského fondu pro Zemana? Čeští politici ji vnímají spíše pozitivně. A Kalousek si rýpnul

Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dostal v New Yorku od Amerického židovského fondu ocenění Bojovník za svobodu. Čeští politici to většinou hodnotí pozitivně. Stejně tak i projev, v němž Zeman vyzval demokratické země, aby přesunuly své ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

"Vzhledem k tomu, ze statut Jeruzaléma má v dějinách židovského národa již 3000 let zcela mimořádné postavení, pokládám myšlenku přestěhování ambasád za logickou a v případně diskuse na vládě bych ji podpořil," sdělil ČTK ministr kultury a místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman.

"Výzvu vnímám pozitivně jako výrok vyvažující všechny tendence dneška, které se snaží zpochybňovat nároky Izraele na Jeruzalém a které překrucují minulost a fakta. Naše země patří k menšině, která je schopná a ochotná zaujmout ve vztahu k blízkovýchodní otázce jasně proizraelský postoj," uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

S přestěhováním ambasád by souhlasil i předseda hnutí STAN Petr Gazdík. "Myslím, že jen popíráme faktický stav věcí - totiž že Jeruzalém prostě je metropolí Izraele. Jsem si vědom, že je tady rezoluce OSN, ale je třeba o tom mluvit. I třeba na půdě OSN, k tomu má teď Miloš Zeman příležitost," uvedl s odkazem na další program prezidenta ve Spojených státech.

Také šéf TOP 09 Miroslav Kalousek respektuje, že Jeruzalém je hlavní město Izraele. "Taky by se mně samozřejmě líbilo, kdyby tam ambasády byly. Diplomaté, kteří se tamní situací zabývají, však musejí říct, zda by to prospělo mírové dohodě, nebo by ji to naopak oddálilo, to já nevím, a mírová dohoda je prioritou číslo jedna," uvedl. Na dotaz, zda byl takový výrok vhodný, řekl, že prezident věděl, komu to říká. "A on rád říká to, co lidé chtějí slyšet," uvedl.

Témata:  Miloš Zeman Daniel Herman Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy