Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátory čeká jednání o zbraňové novele či novela rozpočtových pravidel

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha – Senátoři se sejdou 11. října, rozhodl organizační výbor. Na programu je zákon o platebním styku, novelu rozpočtových pravidel a také ústavní novelu, která by měla posílit práva majitelů legálně držených zbraní. 

Není ale jisté, zda Senát tuto normu do sněmovních voleb projedná. K předloze chybí stanoviska výborů, na což už dříve poukázal i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Schvalování by mělo předcházet také veřejné slyšení k petici, která přijetí zákona požaduje. K přijetí ústavních změn je nutný souhlas obou komor Parlamentu.

Pokud Senát o novele rozhodne až po sněmovních volbách, dolní komora by v novém složení nemohla případné senátní úpravy novely ani potvrdit. Podle Štěcha je Senát v názoru na přijetí novely rozdělen zhruba na dvě poloviny.

Novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Je reakcí na evropskou směrnici, která zpřísňuje držení střelných zbraní.

Novelu by měly následovat zákon upravující vlastnictví zbraní pro lov, sport, sběratelství a čistě soukromé využití, který by celkově přejímal evropskou směrnici, a navazující prováděcí zákon.

Zákon o platebním styku má mimo jiné zvýšit bezpečnost internetových plateb i práva uživatelů platebních služeb. Novela rozpočtových pravidel by měla podrobněji upravit proces poskytování dotací ve vztahu ke správnímu řádu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky zbraně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy