Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie má další stopy v případu 20 let staré nevyřešené vraždy romského bosse

Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Dvacet let starý případ popravy romského šéfa podsvětí Antonína Běly (52), by se mohl pohnout ke svému dořešení. Svědci se prý přestali bát mluvit a jejich svědectví vedlo až k obvinění dvou bývalých policistů. Informuje o tom dnešní Právo.

Jen několik týdnů před vypršením promlčecí lhůty padlo obvinění dvou mužů ze smrti někdejšího romského bosse podsvětí Antonína Běly. Ten zemřel před dvaceti lety před vilou v Úvalech u Prahy. Vrazi ho rozstříleli samopaly - zasáhli ho dvacetkrát, jednou přímo do hlavy.

Letos v březnu padlo z obvinění z vraždy na dva bývalé policisty, kteří dělali mafiánským kmotrům řidiče a bodyguardy. Pavla Šrytra (52) a Jána Kaca (51) soud dokonce poslal do vazby. Právo píše, že podle policejní verze se na vraždě podílelo až pět lidí.

Policie zná jména celé pětice údajných pachatelů. Někteří z nich ale dlouhodobě pobývají v zahraničí. České právo tak na ně může hůře dosáhnout, ale zase jim v tomto případě neběží promlčecí lhůta, takže je policie může stíhat i po letech od masakru.

Obvinění Šrytr i Kaco podle Práva popírají, že by s vraždou měli cokoli společného. Šrytr býval řidičem a ochráncem romského bosse, ale Běla ho kvůli zradě vyhodil. Šrytr pak začal pracovat pro dalšího mafiána, Františka Mrázka. Právě s ním měl Běla spory a od počátku vyšetřování bylo jednou z verzí to, že Bělu nechal "odstranit" právě Mrázek.

Pro Mrázka pracoval jako řidič a bodyguard také druhý obviněný Ján Kaco. Sám Mrázek zemřel před více než deseti lety střelou nájemného vraha. Ani tento případ se zatím policii nepodařilo objasnit.

Jak Šrytr, tak Kaco bývali elitními policisty v Útvaru rychlého nasazení (URNA). Podle policejní verze celá pětice podezřelých odjela do domu romského bosse loupit. Právo píše, že zloději v domě spoutali služebnou a ještě další ženu. Když se doma objevil Antonín Běla, rozstříleli ho samopalem. Jeho ochranka ho vysadila pouze na ulici před domem, ale už ho nenásledovala dovnitř. Zatím není jasné, jestli byla vražda předem plánovaná nebo ne.

Už předtím na dům Antonína Běly někdo neznámý dvakrát vystřelil protitankovou střelu. Ani v jednom případě se ale nikomu nic nestalo.

Témata:  Policie ČR zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy