Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát chce zavést povinné e-recepty až od roku 2020

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Devět senátorů, zejména z ČSSD, chce na poslední chvíli o dva roky odložit povinné elektronické předepisování léků. Obávají se, že spuštění od začátku příštího roku by mohlo ve svých důsledcích vést ke zhoršení dostupnosti lékařské péče.

Senát bude návrh projednávat na říjnové schůzi. Novela o léčivech by měla být přijata do konce roku. Záležet bude i na tom, zda ji stihne včas projednat nová Sněmovna krátce po svém povolebním ustavení.

"Ze strany starších lékařek a lékařů zaznívají stále silnější obavy z toho, že nejsou a nebudou chtít být na tuto změnu připraveni, přičemž daný stav hodlají vyřešit ukončením své lékařské praxe," uvádějí tvůrci novely za ČSSD, KDU-ČSL, Starosty, KSČM a Severočechy. Podle nich by to prohloubilo nedostatek praktických lékařů v malých městech a na venkově.

Senátoři poukazují rovněž na to, že lékařská i lékárnická komora odmítly povinné zavedení elektronických receptů už od příštího roku. Podle jejich návrhu by elektronické recepty měly být nepovinné. Komory odhadují, že deset až patnáct procent zejména starších doktorů dokumentaci vůbec nevede v počítači. Skončit by tak podle nich mohlo až 200 ordinací. Lékárníkům vadí, že na zavedení nového systému, který bude podle nich vyžadovat nové čtečky a čas navíc, nedostanou žádné peníze.

Povinnost vystavovat elektronické recepty mají všichni lékaři od roku 2018 pod pokutou až dvou milionů korun. V současné listinné podobě je budou smět vypsat jen v případě výpadku elektřiny, internetu nebo eReceptu. Papírový recept mohou vystavit také lékaři návštěvní služby, při první pomoci nebo záchranné služby. Ministerstvo zdravotnictví v návrhu nové vyhlášky upustilo od požadavku, aby lékárníci papírové recepty přepisovali do elektronické podoby.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Sociální demokracie (SOCDEM) e-recepty

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy