reklama

Úkolem do budoucna je podle nich zkvalitnit výběr soudců. Pelikán to po dnešní více než čtyřhodinovém jednání v Lánech řekl novinářům. O konkrétních kauzách se podle ministra při schůzce nemluvilo.

"Myslím, že jsme se shodli na tom, že tím hlavním úkolem teď je přijmout jasná pravidla pro výchovu a výběr nových soudců tak, aby skutečně ti nejlepší z každé generace vstupovali do justice," uvedl Pelikán. Jednání označil za příjemnou a otevřenou debatu o stavu justice.

V oblasti vězeňství podle něj expertní tým konstatoval, že se povedlo nastartovat kroky směřující ke snížení počtu vězňů. Předmětem debaty byl i projekt elektronických náramků, které by měly sledovat výkon trestu domácího vězení a ulevit tak přeplněným věznicím. Jejich dodávku pozastavily námitky vůči tendru. Ministr k tomu uvedl, že dostal "nějaké pozitivní zprávy" a během příštího týdne bude moci sdělit více.

Účastníci jednání podle něj neřešili ani kauzu Čapí hnízdo, ani ústavní žalobu kvůli použití odposlechů v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. "Já o tom ani nevím," řekl k Rathovu kroku ministr. "My jsme se vůbec nebavili o konkrétních kauzách, protože si myslím, že není správné, abychom debatovali konkrétní případy," dodal.