Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenští studenti už potřetí protestovali proti korupci

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava – Studenti dnes v Bratislavě zorganizovali již třetí demonstraci proti korupci. Pořadatelé pochodu ulicemi metropole a následného shromáždění zopakovali požadavky na důsledné vyšetření kauz či potrestání osob, které odpovídají za stav korupce na Slovensku.

Dav lidí nešetřil pískotem, během pochodu před samotným shromážděním pokřikoval hesla, kterými například vybízel k rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Média odhadla účast na stovky až několika tisíc lidí. „Věřím, že společně, pokud vytrváme, budeme žít v lepší zemi a budeme moci říct, že jsme hrdí na svou republiku," řekl z podia Róbert Hudec.

Ze čtyř požadavků organizátorů vláda zatím splnila pouze jeden, a to zrušení amnestií, jež bránily vyšetřování únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče do ciziny z 90. let. Naopak výzva k rezignaci ministra vnitra, policejního prezidenta či speciálního prokurátora za to, že stát prý korupční kauzy zametá pod koberec, zůstala nevyslyšena.

Šéf vlády Robert Fico několika hodin před zahájením demonstrace v prohlášení uvedl, že vítá zájem mladých lidí o věci veřejné a že je připraven vytvořit podmínky pro školení skupiny studentů na Mezinárodní protikorupční akademii se sídlem v rakouském Laxenburgu.

Fico po návštěvě akademie minulý týden uvedl, že Slovensko chystá vytvoření úřadu na ochranu veřejného zájmu na ochranu lidí, kteří poskytnou informace v boji proti korupci. Hudec ale na protikorupčním shromáždění pochyboval o upřímnosti premiérových záměrů.

Stejně jako při předchozím pochodu v červnu i tentokráte byl svolán protest i do Prahy. Studenti na podporu svých požadavků sbírají podpisy pod petici, kterou zatím podpořilo 70.000 z potřebných alespoň 100.000 osob na to, aby se podpisovou akcí zabýval parlament.

Témata:  Slovensko korupce demonstrace na Slovensku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy