reklama

Podle Tomio Okamury výsledky německých voleb nepřinesou žádnou změnou v politickém směřování Německa. Náš soused s prý stal "rizikovým partnerem v otázce bezpečnosti" a Česká republika by měla začít hledat bezpečnostní záruky spíše v užší spolupráci mezi zeměmi Visegrádské čtyřky (Polsko, Maďarsko, Slovensko).

"Vyspělá, stabilní a dobře fungující demokracie v Německu tak zůstává rozhodující konstruktivní silou v Evropě a významnou pozitivní silou celého současného světa," vyjádřil svůj zcela kontrastní názor na sociální síti jeho bratr Hayato, který kandiduje do Poslanecké sněmovny v trikotu KDU-ČSL. 

Tomio zdůraznil, že tradiční strany oslabily, kdežto "vlastenecká AfD" zaznamenala úspěch. "Úspěch naopak zaznamenala vlastenecká AfD, která skončila s 13% třetí a poprvé v historii se dostala do Parlamentu, přičemž obdržela jednou tolik hlasů než jí předpovídaly evidentně falešné průzkumy," uvedl na facebooku. Tomio burcuje k tomu, aby Česko začalo budovat efektivní armádu, která by sama dokázala ochránit naše hranice.

"Němečtí voliči hlasovali při důležitých parlamentních volbách odpovědně a s rozvahou. Vysoká volební účast a většina odevzdaných hlasů ve prospěch jednoznačně demokratických a proevropských politických stran. Zvítězili křesťanští demokraté (z CDU a CSU), většina občanů Německa dala přednost seriózní nepopulistické politice před myšlenkovými zkratkami, rozbouřenými emocemi a lacinými sliby populistů," uvedl jeho bratr Hayato. Většina jeho kolegů z KDU-ČSL na sociálních sítích vítězství kancléřky Merkelové přivítala.