Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko prý bylo v EU úspěšné, řekl Sobotka. O euru chce nechat rozhodnout novou vládu

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka měl dnes bilanční schůzku se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Alešem Chmelařem. Řekl, že česká vláda byla v posledních čtyřech letech aktivní v EU a dokázala dostat na jednací stůl témata důležitá pro Česko.

Sobotka a Chmelař shodně uvedli, že česká politika v EU byla čitelnější než v předchozích letech. "Dokázali jsme dostat na jednací stůl témata důležitá pro Česko, jako je problém mzdové konvergence, společná evropská obrana nebo problematika dvojí kvality potravin," řekl premiér.

Vyzdvihl také fakt, že se podařilo prosazovat české zájmy i v rámci V4 nebo na schůzkám v takzvaném slavkovském formátu (Česko, Slovensko a Rakousko).

Chmelař ocenil, že se za současné vlády dařilo plnit všechna kritéria pro vstup do eurozóny, kromě členství v mechanismu ERM. Nová vláda tak podle něj bude moci přijmout rozhodnutí, zda euro zavádět, či nikoliv.

Chmelař se stal státním tajemníkem pro evropské záležitosti letos v červnu. Před ním funkci zastával Tomáš Prouza, který však z úřadu odešel na konci března. V mezidobí měl agendu tajemníka pro EU na starosti Jan Král, který působí v evropské sekci Úřadu vlády.

Evropské problematiky se Sobotka dotknul už při schůzce s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) na konci srpna. Premiér tehdy uváděl, že Česko má u zahraničních spojenců, tedy i v EU, lepší pověst než před čtyřmi lety. Za nedostatek označil to, že se stále nedaří zvyšovat české zastoupení v institucích unie.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy