Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Promarněné příležitosti? Zeman kritizoval Sobotkovu vládu. Svůj kabinet zpětně vychválil

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem je dlouhodobě špatný vztah. Hlava státu dnes označila končící vládu jako kabinet "promarněné příležitosti".

"Sobotkovu vládu mohu hodnotit jako vládu promarněných příležitostí, vládu čekání na reformy, které nepřišly, vládu údržbářskou," řekl Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Podotkl, že údržbářská vláda je taková, která reformy odkládá. Kabinet, který společnost jenom udržuje a neprovádí prospěšné reformy, je špatný, dodal.

Nynější končící koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v pondělí schválila zprávu o plnění svého programového prohlášení. Za své největší úspěchy označila stabilizaci rozpočtu, snížení nezaměstnanosti či růst minimální mzdy.

Zeman si zpětně pochválil vlastní kabinet, který vedl jako premiér a šéf ČSSD v letech 1998 až 2002 a prohlásil, že jeho tehdejší vláda provedla reformy nejméně tři. "Zaprvé to byla reforma veřejné správy, to znamená vznik krajské samosprávy, zadruhé profesionalizace armády a zatřetí privatizace bank," řekl prezident.

Témata:  Miloš Zeman Bohuslav Sobotka vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy