reklama

Fiala v knize, která právě vyšla, hovoří například o tom, že za propad strany může opoziční smlouva se sociální demokracií a fakt, že ODS získala v době předsednictví Topolánka nálepku „buranské strany“.

Fiala doslova napsal, že pokles, který začal kvůli odcizení se „od intelektuálně-kulturní vrstvy“ v době opoziční smlouvy, se ještě zhoršil „za Mirka Topolánka, kdy jsme skutečně měli nálepku jakési buranské strany, která se točí kolem bohatství a starosti lidí ji nezajímají". Naopak Petra Nečase, který Topolánka vystřídal, popisuje Fiala jako slušného politika, který se snažil ve složité situaci koaliční vlády a ekonomické krize prosazovat pravicový program ODS.

Na kritická slova zareagoval na svém twitteru sám Topolánek. „Přeji @P_Fiala aspoň třetinový "buranský" volební úspěch jako byl ten můj v roce 2006,“ vzkázal současnému šéfovi Fiala. Právě v roce 2006 ODS získala téměř 1,9 milionu hlasů, tedy asi 35,4 procenta a ve Sněmovně usedlo 81 jejich poslanců. Naopak v posledních volbách v roce 2013 ODS získala jen 384 tisíc hlasů (7,72 procent) a 16 mandátů.

Topolánka se zastal také politik, publicista, politický komentátor a někdejší poradce premiéra Petra Nečase Roman Joch. Ten k Topolánkovým slovům dodal: „Faktem je, že ODS byla nejsilnější za Mirka Topolánka. To nelze popřít. Útočit na něj fakt není dobrý nápad. Proboha, sedněte si u kávy, a neřešte to na očích všech...“