Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drogy budou pomáhat? V Česku by se mohl testovat vliv lysohlávek na léčbu deprese

Ženy, ilustrační fotografie
Ženy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Americké úřady klasifikují extázi (MDMA) jako drogu první kategorie, společně například s heroinem. Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) však projevil ochotu zpřístupnit MDMA osobám s duševními problémy. Látka navozuje euforické a empatické stavy, je proto oblíbená u návštěvníků velkých tanečních akcí.

V srpnu dostala metoda od úřadů zelenou pro třetí fázi klinického testování, napsal americký server Quartz. Studie by se mohla rozšířit i na Evropskou unii, k výzkumu byli přizváni také Češi. "Zatím je ovšem zapojení českých odborníků předmětem jednání," řekl Tomáš Páleníček z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech.

Lidem s posttraumatickou stresovou poruchou může tato droga při psychoterapii pomoci hovořit o prožitých traumatech, což pro ně za normálních okolností bývá obtížné. S podobnými postupy se experimentuje již delší dobu a to nejen v USA: například již v roce 2008 zkoušeli lékaři z Tel-Avivu obdobnou metodu s účastníky izraelsko-palestinských bojů.

V USA je nyní blízko získání souhlasu FDA terapie kalifornské Multidisciplinární asociace psychedelických studií (MAPS). Metoda kombinující podávání MDMA s psychoterapií úřad v srpnu posunul do poslední fáze testování, v níž budou porovnávány efekty tří kontrolovaných drogových seancí provázených terapií s kontrolní skupinou, která obdrží placebo.

Výzkum ukazuje, že MDMA ulehčuje pacientům návrat k traumatickým vzpomínkám. Druhá fáze testů MAPS měla v dlouhodobém horizontu u vzorku 107 pacientů s posttraumatickou stresovou poruchou úspěšnost asi 42 procent.

Problém pro MAPS momentálně představují finance. Na dokončení testů je třeba 25 milionů dolarů (přes 600 milionů korun), přičemž kvůli právní klasifikaci extáze nemá klinika nárok na státní peníze. Autoři výzkumu proto žádají o podporu veřejnost. S dostatkem prostředků by mohli třetí fázi testů spustit na jaře a uzavřít během následujících dvou let. Podle Páleníčka bude třeba data nasbírat i v Evropě.

Ve vědecké komunitě nejde o první pokus léčit i s pomocí drog. Kromě léčebných účinků konopí, jehož užívání na předpis je v Česku zákonem povoleno podobně jako v Polsku, Německu, Itálii a mnoha státech USA, jde například i o léčbu deprese s pomocí halucinogenů. "V současnosti se již zcela otevřeně akceptuje, že anestetikum ketamin, které má v nízkých dávkách v podstatě halucinogenní účinky, je poměrně unikátním lékem u deprese," vysvětlil Páleníček.

Témata:  drogy zdraví deprese

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy