Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na TV Barrandov dominují zástupci hnutí ANO v duelech, Rada se zlobí

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) už v červenci vyzvala komerční stanici TV Barrandov, aby vysvětlila klíč, na základě kterého zve politiky do svého diskuzního pořadu Duel Jaromíra Soukupa. Vysvětlení, které nyní televize podala, se ale Radě nezdá.

„Vyjadřovali se k posledním dvěma pořadům, ale nevyjádřili se k těm sedmi předchozím,“ cituje server iDnes předsedu Rady Ivana Krejčího. Podle jeho mínění se tak stanice neobhájila a klíč k výběru hostů dostatečně neobjasnila. 

RRTV se na svém červencovém zasedání usnesla na tom, že pořad Duel Jaromíra Soukupa je třeba prošetřit. Radě se nezdálo, že v každém díle Duelu sedí představitel hnutí ANO Andreje Babiše.

"Rada v rámci své kompetence dané § 5 písm. a) a f) zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, v platném znění (...) a v souladu s ustanovením § 137 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, (...) žádá provozovatele vysílání Barrandov Televizní Studio a.s., IČ 41693311, sídlem Kříženeckého náměstí 322/5, Praha, PSČ 15200, o podání vysvětlení, na základě jakého klíče jsou zváni hosté do politicko-diskusního pořadu Duel Jaromíra Soukupa vysílaného na programu Televize Barrandov, konkrétně pak z jakého důvodu byl do všech vydání pořadu odvysílaných do 22. června 2017 včetně pozván zástupce hnutí ANO 2011," stojí v tiskové zprávě ze zasedání Rady. 

V jednotlivých dílech pořadu měl politik ANO vystupovat z 11 dílů sedmkrát, nejsilnější vládní strana ČSSD pouze třikrát.  „Tím se provozovatel dopustil porušení povinnosti zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě,“ ohodnotila RRTV výběr hostů. 

Krejčí pro server dodal, že pokud se tato pochybení budou opakovat, mohla by Rada sáhnout k sankcím. „Vzhledem k tomu, že probíhá předvolební kampaň, tak Rada považuje za nutné, aby se to napravilo,“ uvedl Krejčí. 

Diskuzní pořad moderuje sám generální ředitel TV Barrandov a předseda představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromír Soukup. Ten uvádí i pořad Týden s prezidentem, kde každý týden zpovídá Miloše Zemana. V prvních zářijových dílech Duelu speciál byli mezi hosty z hnutí ANO například Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr dopravy Daniel Ťok nebo Martin Kolovratník. Naopak zástupci ČSSD nejprve účast v diskuzích odmítali.

Témata:  TV Barrandov RRTV Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy