Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti Uberu: Brněnští taxikáři podpoří kolegy z Prahy, vydají se na pomalou jízdu

Taxi
Taxi
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Brněnští taxikáři v pondělí mezi 12:00 a 14:00 podpoří pražské kolegy v jejich sporu s Uberem a projedou pomalu moravskou metropolí. V Praze řeší legálnost provozu Uber již řadu měsíců soud a dosud nerozhodl. V Brně začal Uber jezdit letos 1. února a v červenci soud zakázal jeho služby předběžným opatřením.

Podle informací na facebookovém profilu Sdružení českých taxikářů půjde v Brně o jízdu poklidnou a pomalou, ne však zdržující. Auta projedou po části velkého brněnského okruhu, který bývá ve všední den velmi zatížený.

V poledne mají brněnští taxikáři vyjet z parkoviště u koupaliště Riviéra a pokračovat na letiště v Tuřanech přes Poříčí, Opuštěnou, Ostravskou a Řípskou a po stejné trase se pak vydají zpět.

Pražští taxikáři se rozhodli blokovat dopravu na letiště pomalou jízdou od 10:00. Jde zatím o vyvrcholení jejich snah upozornit na podle nich nekalou konkurenci v podobě služby Uber. Její řidiči nabízejí de facto stejnou službu, tedy objednanou jízdu z místa na místo za úplatu. Chybí jim však taxametr, taxikářské zkoušky a další povinnosti vyplývající ze silničního zákona.

Sporem mezi taxikáři a Uberem se bude ve čtvrtek zabývat na Úřadu vlády také expertní skupina pod vedením vládního zmocněnce pro digitální agendu Ondřeje Malého. Účastníci schůzky mají připravit návrh možných řešení sporů a domluvit se na zapojení dotčených ministerstev. Náměstek pražské primátorky a pražský lídr ČSSD pro sněmovní volby Petr Dolínek na sociálních sítích uvedl, že hodlá navrhnout nahrazení taxametrů chytrými aplikacemi.

Témata:  Brno taxi Taxi Uber

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy