Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Financování stran? Nejtransparentnější jsou Zelení, ANO a SPD spíš propadly

Strana zelených
Strana zelených
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Nejčistší financování mají podle hodnocení jeho provázanosti s byznysem Zelení, Piráti a KSČM. Kvůli možnému střetu zájmů naopak propadly ANO a ODS. S dluhy se potýká nejen ČSSD, ale také ANO nebo SPD Tomia Okamury.

Vyplývá to z vysvědčení transparentnosti a rizikovosti financování 12 stran, které dnes zveřejnili ekonomové ze spolku EconLab.

V případě rizika střetu zájmů upozornil spolek na to, že firmy propojené s hnutím Andreje Babiše získaly v končícím volebním období zakázky a dotace za zhruba čtyři miliardy korun. "K dárcům patřily třeba společnosti Eltodo nebo plzeňský výrobce kontejnerů na vyhořelé jaderné palivo Škoda JS," uvedl Jiří Skuhrovec ze spolku EconLab.

U ODS dostaly podobné "firmy s politickou konexí" zakázky a dotace za 2,9 miliardy korun. Skuhrovec v této souvislosti upozornil na brněnskou společnost D-Pharm, která občanským demokratům darovala 4,75 milionu korun a od loňska je v konkurzu.

Sociální demokraté dostali od EconLabu pětku za finanční stabilitu vzhledem k tomu, že zhruba 45 procent jejich příjmů plynuly z cizích zdrojů. V případě ANO to bylo zhruba 41 procent, v případě SPD 93 procent. "Pokud má strana velké závazky vůči soukromým věřitelům, mohou ji tito věřitelé významně ovlivňovat," upozornil Skuhrovec.

Okamurovo hnutí SPD také propadlo z hlediska transparentnosti informování o svém financování. Spolu se Stranou práv občanů mělo procentuálně nejvíce darů od ekonomicky neaktivní firmy nebo firem s nedohledatelným vlastníkem.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) Svoboda a přímá demokracie Strana zelených

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy