Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Sněmovny se mohlo dostat více žen, tvoří čtvrtinu kandidátů

Jaroslava Jermanová /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslava Jermanová /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Po volbách by v Poslanecké sněmovně mohlo usednout více žen. Podíl by se mohl z nynější pětiny mírně zvýšit. Na kandidátních listinách totiž ženám připadá čtvrtina volitelných míst.

Tři strany, které mají podle průzkumů nejvyšší podporu - tedy ANO, ČSSD a KSČM, do voleb posílají víc žen než v roce 2013. Výsledky analýzy dnes představily zástupkyně organizace Fóra 50%, která usiluje o vyšší zastoupení žen v politice. Vyzvala voličky a voliče, aby dali ženám preferenční hlasy.

Zastoupení mužů a žen je vyrovnané, pokud se pohybuje mezi 40 a 60 procenty, vysvětlují odborníci. Za kritickou hranici pak označují třicetiprocentní podíl. „Poměr žen na kandidátních listinách je dosud vůbec nejvyšší. Není to ale ani 30 procent, přesně 28,6 procenta," uvedla Veronika Šprincová z organizace Fórum 50%. Zastoupení žen se liší mezi stranami i jednotlivými kraji.

Analýza se zaměřila na počet žen v čele kandidátek, zastoupení žen na prvních pěti a deseti místech kandidátních listin a na jejich celkový podíl. Hodnotila strany, které mají v průzkumech aspoň procentní podporu, což je hranice nutná pro vstup do Sněmovny.

V posledních volbách tvořily ženy 26,9 procenta kandidujících. Obsadily pak 19,5 procenta křesel ve Sněmovně. V dolní komoře je aktuálně 161 poslanců a 39 poslankyň. Ke zvýšení podílu má přispět kampaň, v níž Fórum 50% vyzývá voliče, aby kandidujícím ženám dali svůj preferenční hlas a ve volebních místnostech na lístcích kroužkovali jejich jména.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku zahraničních i domácích organizací za nízké zastoupení žen v politice a na rozhodování, a to například od OSN. Na žebříčku 193 zemí, který sestavila Meziparlamentní unie, ČR obsadila 94. příčku, a to těsně za Pákistánem či Marokem. Vyšší podíl žen v dolní parlamentní komoře má i Irák, Afghánistán, Somálsko či Filipíny.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy