Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SPD je terčem posměchu. Její kandidát vyhořel v debatě na ČT + VIDEO

Česká televize
Česká televize
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Kandidát SPD Miroslav Rozner nezvládl předvolební debatu v České televizi (ČT) na téma kultura. Jeho pochybný rétorický výkon se stal hitem sociálních sítí. Rozner přitom kandiduje z prvního místa kandidátky hnutí Tomia Okamury na jihu Čech.

Miroslav Rozner je jedničkou na kandidátce hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury v Jižních Čechách. Jde o odborníka hnutí na kulturu. Právě proto byl Rozner jedním z hostů ze série předvolebních debat ČT na téma kultura. Spolu s ním bylo ve studiu dalších devět zástupců konkurenčních subjektů. 

Vystoupení a odpovědi Roznera se však staly hitem internetu. Rozner má v pořadu potíže s kloudným sestavením věty, často nezná odpovědi a nebo je čte z připravených poznámek. Kandidát byl v průběhu celého živého přenosu viditelně nervózní. 

„Já si myslím, že kultura velice, velice upadá, protože když si vezmu… Já se v kultuře pohybuju přes dvacet let a vezmu to tak, že dříve se dělalo spoustu akcí, pořádalo se spoustu akcí. Velice upadá kultura,“ hodnotil problémy současné české kultury Rozner. Moderátor debaty Jakub Železný ho názorově konfrontoval s tím, zda to není naopak a kultura na venkově nevzkvétá. „Určitě, možná s vámi tak úplně nesouhlasím," odvětil kandidát SPD. 

V případě dotazu na financování kultury si Rozner zcela nevěděl rady, a tak začal číst své poznámky. „Samozřejmě jako,“ uvedl a pokračoval.„Chceme změnu financování kultury v tom smyslu, aby stát aktivně vstupoval do kulturních aktivit jako investor, který vloží peníze a podílí se na případném zisku. Jen tak můžeme zvýšit objem peněz vkládaných do kultury jo,“ uvedl. "Heleďte vy to čtete? To je z programu vašeho?" dotázal se ho Železný.

Rozner odvětil že ne, že si jen dělal nějaké poznámky před živým přenosem. "Dnes na dotace dosáhnou jen dotační profíci a známí známejch," pokračoval. 

"Jen jsem byl překvapen, obvykle to kandidáti říkají z hlavy, ale v tomto případě, pokud chce někdo něco číst, tak samozřejmě může," dodal moderátor Železný. 

Kandidát SPD se následně zapotil při dotazu moderátora na "kořeny antické, židovské a křesťanské kultury", kterou dal do souvislosti s programovou prioritou hnutí SPD ohledně nepřijímání žádných migrantů a zákazu islámu. „No tak teď úplně přesně nevím na to odpověď, to se přiznám,“ uvedl Rozner nejdříve. „Přiznám se, že jsem úplně neposlouchal," odpověděl poté, co Železný položil otázku znovu. 

Pod videem s výstupem, které koluje na internetu, komentující vyjadřují jak posměšné, tak podpůrné názory.  "Nejsem volič SPD, ale tohle mi přijde za hranou. Každý si myslí, že politik = řečník. Ale takových mluvků je, a výsledek? Nula. Pro mě jsou důležitější činy než to, zda umí mluvit spatra nebo ne!" napsal jeden uživatel na podporu Roznera. Jiný komentující už tak přívětivý nebyl. "Jak takové jelito může být lídrem v jednom z krajů? Jen to dokazuje, jací idioti v té straně jsou. Nejsou schopni dát dohromady jedinou souvislou a smysluplnou větu. Jak by mohli vést republiku?" tázal se. 

Témata:  Česká televize Svoboda a přímá demokracie Jakub Železný

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy