Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy mezi státy se podobají vztahům mezi lidmi, myslí si šéf české diplomacie

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úvodní řeči dvoudenního sympozia Česká zahraniční politika přirovnal vztahy mezi státy ke vztahům mezi lidmi. Odpovědností politiků a diplomatů je vazby udržovat a zabránit tak budování bariér mezi zeměmi.

"V současném světě je velmi snadné vytvářet bariéry mezi státy - i mezi sousedními státy. Zvláště v časech krize máme tendence se vracet k tomu, že si chceme problémy řešit sami," řekl Zaorálek.

"V takové situaci je naším úkolem se obrátit k těm vztahům, které budujeme a zabránit tomu, aby ty nebezpečné bariéry vznikaly," poznamenal.

Ministr zahraničí přirovnal vztahy mezi jednotlivými zeměmi k mezilidským vztahům a zdůraznil, že velkou roli v zahraniční politice hrají osobní styky mezi diplomaty nebo státníky. "Když se řekne jméno státu, tak si vybavím obličej," prohlásil.

Na pracovních jednáních se pak podle něj hovor nemusí týkat pouze politiky. "Můžete se bavit i o fotbale, nebo o tom, co děje v rodině. Zdá se to nesmyslné, ale přijde chvíle, kdy to můžete využít a ten dotyčný vám v noci vezme telefon a je ochoten se bavit o nepříjemné věci," popsal Zaorálek.

Podtitulem letošní konference, kterou pořádá Ústav mezinárodních vztahů, je odpovědnost ve světě bez vůdců. Odborníci se budou věnovat například české strategii vůči Rusku, politikou Číny ve středoevropském regionu nebo budoucností vztahu Česka a Německa.

Témata:  Lubomír Zaorálek Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy