Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odškodnění za majetek na Podkarpatské Rusi možná získá víc lidí

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Ústavně-právní výbor Senátu dnes doporučil schválit poslanecký návrh, který rozšiřuje okruh lidí žádajících o náhradu za nemovitosti zanechané kvůli druhé světové válce na Podkarpatské Rusi. Horní komora bude novelu projednávat na schůzi, která se uskuteční příští týden.

Předkladatelé z řad poslanců ODS, ANO, KDU-ČSL a Úsvitu chtěli, aby se možnost požádat o odškodnění vztahovala na vnoučata a dědice původních majitelů. Dosud mohli o odškodnění žádat vedle vlastníků jejich manželé a děti.

Sněmovna ale na doporučení svého ústavně-právního výboru zúžila navrhovaný širší okruh žadatelů jen na vnuky žadatelů, kteří během odškodňovacího řízení zemřeli. Podle spoluautora předlohy Vladislav Vilímce (ODS) se tím novela bude týkat jen tří desítek lidí.

O odškodnění bylo podle platného zákona nutné požádat do konce roku 2013. Do poloviny loňského roku bylo podle Vilímce vyplaceno 335,2 milionu korun 537 žadatelům, tedy jen čtvrtina až třetina původně odhadované částky. Nové žádosti by bylo třeba podle nynější novely podat do poloviny příštího roku.

Odškodnění se podle zákona vztahuje na nemovitý majetek zanechaný na Podkarpatské Rusi od 29. září 1938 a pozbytý do 23. května 1945 kvůli postoupení tohoto území tehdejšímu Sovětskému svazu. Sovětský svaz poskytl zhruba 920 milionů korun jako vyrovnání za nemovitosti patřící československým občanům. Těmto lidem ale bylo vyplaceno v 60. letech minulého století pouze 13 milionů korun.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Podkarpatská Rus a Rusíni odškodnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy