Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR si nemůže dovolit trestně stíhaného premiéra, myslí si Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Česko si podle volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka nemůže dovolit mít trestně stíhaného premiéra. V předvolebním rozhovoru pro ČTK také prozradil, jak funguje "triumvirát" uvnitř sociální demokracie.

Zaorálek to uvedl souvislosti s případem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, kterého Sněmovna vydala na začátku září ke stíhání kvůli případu farmy Čapí hnízdo. Dosud nebylo oznámeno, že by Babiš byl již obviněn. "Já nevím, jak to má hnutí ANO vyřešit, nechci spekulovat, ale každý musí vědět, jak to stojí. Pokud by byl někdo trestně stíhaný, obviněný, pak není možné, aby byl nominovaný," uvedl ministr.

Každá strana by podle Zaorálka měla být schopná zvážit, že určité věci jsou pro zemi zničující. Připomněl, že Česko je závislé na exportu a dobrých vztazích s evropskými zeměmi. "Žijeme z toho, že jsme s ostatními a z těch vztahů s nimi. A oni se s námi prostě nebudou bavit, pokud země bude dělat takové vylomeniny," konstatoval Zaorálek.

Česko podle něj vede strategický dialog s Německem či Francií, má skvělé vztahy i s Brity. "Byli jsme schopni se stát partnery těm zemím, ale to se vám nepodaří, pokud máte takovou skvrnu, to nikdo nevezme, to se prostě nedělá," uvedl Zaorálek.

Na zásadě, že by premiér neměl být trestně stíhán, je podle Zaorálka třeba trvat. "Věřím, že si to všichni dotyční uvědomují, že všichni mají soudnost. Neměli bychom v této zemi dopustit, aby tyto standardy upadaly, před nedávnem bychom o tom vůbec neuvažovali, teď najedou o tom meditujeme, jestli to jde, nebo ne. Na to bych řekl - 'Lidi, neblbněte, tady jde o obraz země'," dodal.

Triumvirát prý klape

Spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou a úřadujícím předsedou Milanem Chovancem podle Zaorálka postupují od června, kdy Sobotka funkce rozdělil, jako jeden tým. Úvahy o sjezdu, který by zvolil nové řádné vedení, odložila podle Zaorálka ČSSD na dobu po sněmovních volbách, aby se na ně mohla plně soustředit.

Zaorálek řekl, že Sobotka i Chovanec jsou pro něj před volbami posilami. "Bohuslav Sobotka je člověk, který velmi zdatně a s velkým nasazením a poctivostí řídil vládu. Já si vážím, jakou práci odvedl," řekl. Chovanec má podle něj zase zásluhu na tom, že se Česko řadí mezi nejbezpečnější země na světě.

Zaorálek také nahradil dosavadního volebního manažera Jana Birkeho slovenským stratégem Robertem Žanonym, prosadil změny v podobě i tématech kampaně a zasadil se i o proměnu loga ČSSD.

"Triumvirát" lídrů strany je podle Zaorálka jednotný i v tom, že pomohl prosadit Zaorálkovy představy o úpravách již v podstatě hotové kampaně. "Oni jako členové grémia mi pomohli prosadit změny, toho si cením. Když jsem řekl, že něco chci jinak, což bylo kontroverzní a v některých to mohlo vyvolat nelibost, tak že mě podpořili," řekl. Dodal, že kampaň je jako oblek, který musí jejímu lídrovi přesně padnout.

Sjezdem se ČSSD zatím nezabývá. "Řekli jsme si, že teď jsou volby, snažíme se pomáhat si a podpořit se a jít do voleb," uvedl. Vnitrostranické debaty chce nechat až na později, podobně jako úvahy, zda bude kandidovat na předsedu. "Dopřejme mi luxus, že si počkám na to, co svedu (ve volbách). Já mohu říct jen to, že mě velice zajímá osud ČSSD, není to tak, že by mě zajímaly jen tyto volby," řekl.

Témata:  Lubomír Zaorálek Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy