Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby se blíží: Už víte, kam půjdete volit?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Volby do Sněmovny se budou konat 21. a 22 října. Hlasovací lístky dostanou lidé do 17. října a z obecních vývěsek či webů by měli už nyní získat informace, kde si ve své obci budou letos volit poslance.

Adresy volebních místností se většinou nemění, bývají obvykle ve školách, na obecních úřadech a v dalších veřejných prostorách. Například v Bělé na Havlíčkobrodsku ale léta hlasovali v objektu autobusové čekárny, v Nové Olešce na Děčínsku zase chodili volit do obývacího pokoje jednoho z místních domů.

O voličský průkaz mohou požádat například lidé, kteří plánují strávit třetí říjnový víkend mimo domovskou obec. Písemně mohou o tento doklad požádat ještě do pátku 13. října, osobně ještě 18. října. Písemnou žádost musejí opatřit úředně ověřeným podpisem.

Voličský průkaz opravňuje k účasti na hlasování v kterékoli české volební místnosti. Volič průkaz odevzdává volební komisi, což zabrání možnosti dvojího hlasování.

Lidé starší 18 let jsou totiž vedeni ve voličských seznamech podle místa bydliště. Do těchto seznamů se týden před volbami dostanou i ti, kteří jsou v příslušném městě v nemocnici, sanatoriu či domově důchodců, případně ve věznici. Zkontrolovat své zapsání do voličského seznamu by si měli ti, kdo se během léta přestěhovali.

Témata:  volby obce život volby 2017

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy