reklama

„Už o vás někdy někdo napsal něco, co není pravda? Jestli jo, nejspíš víte, jaké to je. Je to strašné. Není vám dobře, chce se vám řvát a nikoho to nezajímá. Cítíte bezmoc. A tu lež už začínají sdílet lidi a vaše vysvětlení je každému jedno,“ postěžoval si Babiš na své facebookové stránce.

Právě to je prý důvod, proč spustil svůj projekt. „Není proti tomu obrana. Nebo že by? Napadlo mě to, když jsem se koukal na ten skvělý web Demagog.CZ. Řeknou, kdo kdy mluvil pravdu a kdo nepravdu. Někdy se seknou, pravda. Někoho neověří. Ale jinak jsou fajn. A tak jsem si řekl, že si udělám takového vlastního Demagoga. Takový web. Je tam 21 lží, které můžete vidět ve spoustě článků. Snad se ten super tým z Demagoga nebude zlobit. To slovo už je v Česku synonymum pro ověřování faktů. A říkám tam pravdu. Fakta. Tak jak jsou. Takže pozor, je tady Můj Demagog,“ vysvětloval šéf hnutí ANO.

Jeho aktivity si všimli i zástupci Demagogu a nadšeni rozhodně nejsou. „Pamatujete náš aprílový žertík 2014? Že nás koupil Andrej Babiš? Tak po třech letech zažíváme zajímavý spin. Exministrovi patrně naše nezávislá práce nestačí. Založil tedy projekt, který přiznaně využívá našeho názvu, aniž by nějak navazoval na náš styl práce - vyváženě, transparentně, objektivně, se zdroji a nestranně. Že se Babišovu týmu zjevně líbí naše práce, ale odmítli nést jakékoli její stěžejní hodnoty, nás pochopitelně uvádí do nemalé schizofrenie,“ přiznala skupina na sociálních sítích.

A netají se tím, že se jim Babišovo jednání příliš nelíbí. „Není nám z toho popravdě moc dobře, trochu se nám chce řvát, ale zrovna bohužel nemáme čas - ověřujeme. Na vaše dotazy: k užití našeho názvu Babišův tým svolení nežádal a ani by ho nedostal. Factcheckovat web nebudeme, pracujeme na předvolebních diskuzích a na tom, abyste se u voleb mohli informovaně rozhodnout. Mezitím fotíme košíky s houbami a máme zkrátka dost jiné, smysluplné práce,“ vzkázal příznivcům Demagog.

Skupina také poukazuje, že nemá žádné prostředky, jak se proti kroku Babišova týmu bránit. „O tom, jak významně nás tento krok poškodí, ale nakonec přece jen rozhodnete vy. Pokud nám fandíte, můžete udělat dvě věci. Řekněte o nás svým přátelům. Pokud chcete a můžete, pošlete také pár korun na factcheck, který je a bude nezávislý. Každá koruna pomáhá a dáváme ji do chodu projektu,“ žádají ti, kteří politické výroky už pět let nezávisle ověřují.

„S naším neziskovkářským rozpočtem bychom právníka nezaplatili a našich studentů práv si příliš ceníme na to, abychom je poslali proti Babišovu právnímu týmu. Jsou to milí lidé a skvělí analytici,“ reagoval Demagog na dotaz, proč do akce nepovolá právníky a nestěžuje si na porušení autorských práv. Zástupci Demagogu také uvádějí, že toto dění vyvolalo „obrovskou verbální, ale také nezanedbatelnou finanční podporu“, za kterou analytici svým příznivcům poděkovali.