Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS ve vládě? Prostor pro vyjednávání tady je, připouští Fiala

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Takzvaná Vyšehradská deklarace pro jednání o případné vládní spolupráci ODS s ostatními stranami po říjnových volbách podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy dává dost prostoru pro dohodu. V předvolebním rozhovoru pro ČTK odmítl, že by šlo o body, na které nikdo z ostatních stran nepřistoupí.

"Která politická strana by nechtěla aspoň nějaké snížení daní v takovémto růstu, proč bychom se nemohli bavit o EET, když vidíme co to dělá s drobnými podnikateli zvlášť v menších obcích. Proč bychom se nemohli domluvit na výjimce z automatického přijetí eura," vypočítával Fiala.

"Třeba s potěšením sleduji, když všichni mluví o tom, že mají růst mzdy, to je téma, které jsme přinesli my, máme na to jiný recept než třeba sociální demokraté, chceme zvýšit mzdy plošně snížením daní a ne jak ČSSD, že si budeme vybírat sociální skupiny a tam budeme zvyšovat mzdy. Ale už tu třeba máme téma, že se mají zvednout mzdy, téma snížení daní má kde kdo, pojďme se bavit o tom, jak to provedeme, já myslím, že tady je spousta věcí, na kterých se dá domluvit," uvedl.

Přednost deklarace vidí v tom, že na rozdíl od jiných stran u ODS všichni vědí, co chce a co bude prosazovat a z čeho neustoupí. "Podíváme se po volbách jak dopadly výsledky a s kým to můžeme dát dohromady," uvedl Fiala.

Strany současné vládní koalice, a to nejen ANO, ale i ČSSD a KDU-ČSL ale viní z toho, že nevyužily ekonomický růst. Kritizuje například malé investice do armády, pomalou výstavbu dálnic. Zmínil, že jako obyvatel Brna jezdí několikrát týdně po rozkopané D1.

Česko se musí podle Fialy aktivně podílet na reformě Evropské unie a hlavní politické strany by se předtím měly dohodnout na společném zájmu, který budou při reformě prosazovat. V EU panuje obecná shoda na tom, že je reforma potřebná. "Teď jde o to, jak ta reforma bude vypadat. Já chci, aby Česká republika byla u té reformy, abychom byli aktivní. Aby se to nerozhodovalo v Berlíně nebo v Paříži a my si počkali, k čemu dospějí. Já chci, abychom do toho vstoupili jako jiné země se svými představami, se svými zájmy," řekl předseda ODS.

Česko podle něj bude muset v EU hledat podporu pro své požadavky, k tomu bude nutné jasně stanovit národní zájmy. Fiala proto po volbách vyzve hlavní strany, aby našly shodu na základních věcech, o které bude Česko v unii usilovat. "Když nejsme doma jednotní v těchhle věcech, tak nemůžeme být navenek silní. Jiné státy tuhle národní shodu mají, proto jsou úspěšné," řekl.

"My neodmítáme a priori euro. My chceme, aby lidé mohli sami rozhodnout, aby Česká republika sama rozhodla, kdy a zda euro přijme," řekl.

Podle něj vypadá eurozóna nyní jinak, než když Česko v roce 2004 do EU vstoupilo a zavázalo se společnou měnu přijmout. "Já sám nepovažuji přijetí eura v současné době za výhodné z několika důvodů. Ten hlavní je, že kdybychom vstoupili do eurozóny, tak se musíme podílet na řešení rozpočtové nekázně některých členských států, což je jednoznačně ekonomicky nevýhodné," řekl Fiala.

Podotkl také, že ODS je pro členství Česka v EU a k euru se staví pragmaticky. "To znamená, bude-li euro funkční, ukáže-li se, že ten projekt je opraven, že nám může přinést výhody, bavme se o tom. Ale tak, že o tom rozhodnou lidé. Ne, že tady nějaká vláda udělá nezvratné kroky, a pak už si nebudeme moct vůbec zvolit," řekl.

Témata:  Petr Fiala ODS volby 2017

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy