Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havlíček musí dohodu o lithiu vysvětlit, nebo odstoupit, udeřil Babiš

Jiří Havlíček v Poslanecké sněmovně
Jiří Havlíček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš žádá, aby ministr průmysl Jiří Havlíček (ČSSD) vysvětlil, proč podepsal memorandum o těžbě lithia s australskými těžaři. Pokud nedodá uspokojivé vysvětlení, měl by dle exministra financí odstoupit.

Babiš na tiskové konferenci na ministerstvu životního prostředí dnes novinářům řekl, že už se podařilo shromáždit celkem 60 podpisů pod návrh KSČM, aby memorandum ještě do voleb na mimořádné schůzi projednala Sněmovna. Poslanci by se tak měli sejít, ke svolání stačí 40 podpisů.

Memorandum o porozumění s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal Havlíček minulé pondělí. O víkendu odmítl, že by dokument znamenal pro Česko hrozbu v případných mezinárodních soudních sporech o ochraně investic. Memorandum je podle Havlíčka nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti.

Babiš dnes uvedl, že nechápe, proč Havlíček memorandum vůbec podepsal. "A není mi jasné, proč právě s tou firmou, která vlastně nemá tu licenci. On to podepsal s EMH se sídlem v Austrálii, to povolení má přitom česká firma Geomet," řekl Babiš. Je podle něj také otázkou, zda Havlíček měl k podobnému kroku kompetence. Kritizuje, že dokument obsahuje ustanovení o možné arbitráži.

Předseda hnutí ANO uvedl, že pokud Havlíček memorandum nevysvětlí, sám na něj podá trestní oznámení. "Z toho se nevykecá. To memorandum je skandální," uvedl Babiš. Dokument se podle něj navíc netýká jen lithia, ale i dalších surovin.

Sociální demokraté koncem minulého týdne poukazovali na to, že souhlas s průzkumem pro těžbu australské firmě prodloužilo ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem z ANO a ministrovi průmyslu pak nezbývalo než memorandum podepsat.

Brabec dnes uvedl, že volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek v této věci buď vědomě lže, nebo neví, o čem mluví. "Prodloužení licence jsem ani neprojednal já, vydal ho místě příslušný úředník v Ústí nad Labem," řekl Brabec. Odmítl také, že by k tomu došlo "v tichosti", jak uvedl Zaorálek.

Brabec uvedl, že úředník musel postupovat podle geologického zákona. "Ministr, ani jiný politik nemá šanci ovlivnit udělení této licence a její prodloužení. Když žadatel splní všechny náležitosti, úředník ji musí potvrdit," uvedl ministr. Podle Babiše by se měla vláda na středečním jednání usnést, že Česko by se z dokumentu mělo vyvázat. "Je třeba najmout právníky, kteří to zruší," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš Richard Brabec Jiří Havlíček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy