Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentští kandidáti mohou sbírat podpisy na Karlově univerzitě, agitace je ale zakázaná

Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha/Brno - Kandidáti na prezidenta budou moct během října na Univerzitě Karlově v Praze (UK) sbírat podpisy pro kandidaturu. Podobnou akci pořádala už v září také Masarykova univerzita v Brně.

Vedení obou univerzit zdůvodnilo sběry podpisů pro kandidáty na prezidenta tím, že chce podpořit aktivní účast lidí v lednových prezidentských volbách. "V žádném případě však nechceme, aby prezidentští kandidáti tyto podpisové akce využili nebo zneužili k volební kampani či agitaci. Ta povolena není," uvedl na webu školy rektor Tomáš Zima.

Do podpisové akce na univerzitě se kandidáti mohou přihlásit ode dneška do 15:00 v pátek na adrese podpisovearchy@cuni.cz. Budou si muset zajistit vždy jednoho vlastního zástupce, který bude mít na sběr podpisů k dispozici jeden stůl. Akce se uskuteční ve všední dny mezi 16. a 31. říjnem od 10:00 do 19:00 v budově školy v Celetné ulici a od 08:00 do 14:00 v multifunkčním kampusu v Hybernské ulici.

Zima patří mezi rektory vysokých škol, kteří v letech 2014 až 2016 nepřišli 28. října na předávání státních vyznamenání na Pražský hrad. Vedoucí představitelé veřejných vysokých škol tak reagovali na to, že prezident Miloš Zeman nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, se kterými měl v minulosti spory.

Zima také jako rektor UK kritizoval rozhodnutí Zemana, který v květnu 2015 odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů z UK a Vysoké školy ekonomické. Prezidentův postoj označil tehdy za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod a za znevážení akademické obce. Později Zima podpořil i neúspěšnou snahu navržených akademiků domoci se jmenování správní žalobou na hlavu státu.

Témata:  prezident ČR Univerzita Karlova Tomáš Zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy