Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obviněný Jaroslav Faltýnek dál zůstává lídrem ANO na Vysočině

Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Jihlava - Ani po dnešním zveřejnění informací o obvinění jedničky kandidátky Jaroslava Faltýnka nechystá hnutí ANO v Kraji Vysočina změny na kandidátní listině. Místopředseda ANO byl obviněn v souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu farmy Čapí hnízdo. 

Faltýnek, který byl obviněn spolu s předsedou ANO Andrejem Babišem, oba vinu popírají. Babiše s Faltýnkem vydala ke stíhání Sněmovna. Policie šéfa hnutí ANO podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Oba politici vinu popírají, proti obvinění podají stížnost.

Podle krajského předsedy ANO Josefa Kotta jde o zpolitizovanou kauzu. Problém by se mohl týkat i náměstkyně jihlavského primátora Jany Mayerové (ANO), která na kandidátce hnutí pro sněmovní volby figuruje na 10. místě. Mayerová ČTK koncem září potvrdila, že se starala o administraci dotace na farmu Čapí hnízdo.

Dnes Mayerová nezvedala telefon, podle sekretariátu jihlavské radnice je delší čas v pracovní neschopnosti. Kott řekl ČTK, že nemá zprávu, zda se obvinění týká i Mayerové. Ani v tomto případě by ale změnu na kandidátce ANO nepředpokládal.

Ve vedení jihlavské radnice je ANO s ČSSD a lidovci. Náměstci primátora za sociální demokraty Vratislav Výborný a lidovce Jaromír Kalina ČTK shodně řekli, že neví, zda byla obviněna náměstkyně Mayerová, radniční koalice podle nich v této záležitosti ani nejednala. „Nic jsme neřešili," řekl Výborný. Doplnil, že případy obviněných už na radnici byly. Pro něj by prý bylo rozhodující až pravomocné odsouzení.

Témata:  Jaroslav Faltýnek Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy