Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavření uranového dolu Rožná si vyžádá propuštění třetiny zaměstnanců, řekl Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Dolní Rožínka - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes jednal o budoucnosti zaměstnanců uranového dolu Rožná. O práci tam přijde 200 až 300 lidí z celkových 815 zaměstnanců. V regionu ale vznikne stejný počet pracovních míst.

Propuštěno by mělo být asi 200 až 300 lidí. Podobný počet nových pracovních míst ale slíbili vytvořit dva noví investoři v průmyslové zóně Bystřice nad Pernštejnem, na jejíž dobudování město dostane státní dotaci. Uvedl to Sobotka při dnešním jednání se zástupci podniku a okolních obcí v areálu dolu.

„Ta pracovní místa, která ubudou přímo tady v Diamu, tak budou několik kilometrů odsud nahrazena v průmyslové zóně v Bystřici," uvedl Sobotka. Podle něj se díky spolupráci mezi vládou, státním podnikem Diamo spravujícím důl a samosprávami podařilo připravit projekt, který by měl výrazně snížit sociální dopady ukončení těžby.

Stát na dobudování infrastruktury v bystřické průmyslové zóně letos poskytne 17 milionů Kč. Podle údajů tamní radnice se tam osm z 12 hektarů volných pozemků chystá obsadit výrobce autodílů Cooper Standard Automotive působící ve Žďáru nad Sázavou a zbylou plochu mají zamluvenou místní firmy.

Sobotka také uvedl, že desítkám horníků z Rožné mohou pomoci předčasné odchody do důchodu. Podle nové zákonné úpravy budou moci havíři z hlubinných dolů odejít do penze o sedm let dříve než ostatní pracovníci.

Zbývajících zhruba 500 pracovníků si těžební závod nechá i v dalších letech, větší část z nich bude pracovat na zahlazování hornické činnosti, včetně úprav umožňujících zatopení spodních pater dolu, rekultivace odkališť a bourání budov.

Běžná těžba v uranovém dole potrvá do konce letošního roku a příští rok už bude důl uzavírán. Úplně také padla zvažovaná možnost vybudování zásobníku na stlačený vzduch, který by fungoval na podobném principu jako vodní přečerpávací elektrárny.

Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem nejen v Česku, ale i ve střední Evropě, v provozu je skoro 60 let. Letošek bude posledním rokem s aktivní těžbou.

Témata:  Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy