reklama

Zeman označil ruskou anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost, a Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci. Odmítl také funkčnost protiruských sankcí.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil Zemanova slova za nehorázná a v rozporu s českou zahraniční politikou. "Českou republiku v civilizovaném světě poškozuje," řekl ČTK. Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška prezident nemá žádný mandát k tomu říkat své osobní názory na mezinárodním fóru, vydávat je tím za postoj republiky a ještě radit Ukrajině. "Jeho chování jen potvrzuje, že je pátou kolonou Ruska," míní Ženíšek.

Místopředseda ODS Martin  Kupka zdůraznil, že na porušení mezinárodních smluv a na agresi nelze říci, že jde o hotovou věc. "Taková relativizace a mávnutí rukou vždycky v historii připravily půdu pro ještě větší zvůli. Je to další faul pana prezidenta," napsal.

Podle poslankyně ODS Miroslavy Němcové nemluvil Zeman o českých prioritách, ale o zájmech Ruska. "Finančně nebo jinak kompenzovat Ukrajině Krym znamená souhlasit s principem vojenské agrese," sdělila v tiskové zprávě.

Zemanovým slovům se na sociálních sítích podivil místopředseda vládní KDU-ČSL Marian Jurečka. "Kompenzace za Krym? Jak toto může prezident našeho státu s naší historii vůbec říci! Mezinárodně uznané hranice jsou nedotknutelné!" napsal.