reklama

Muž (40) trpí bludy, které v jeho případě vedou k agresi vůči sobě samému i okolí. "U tohoto konkrétního nepříčetného pachatele bylo na místě uložení zabezpečovací detence, a nikoliv toliko ústavní ochranné léčby. Ta by nezajistila účinnou ochranu společnosti," uvedl žalobce Roman Kafka.

Rozhodnutí soudu není pravomocné. Muž se sice dnešního jednání nezúčastnil, jeho obhájce Miroslav Michajlovič si však ponechal lhůtu pro případné podání stížnosti ke krajskému soudu.

Podle právníka byla u muže, který trpí schizofrenií od roku 2004, v minulosti zanedbána léčba. "Nevíme, jak se projevuje pod řádnou medikací, kterou mu lépe poskytnou v ochranné léčbě než při jeho umístění v detenci," sdělil obhájce, který prý proto nadále zvažuje podání stížnosti.

Muž podle spisu napadl své dva příbuzné 14. července v bytě na jednom z kroměřížských sídlišť. "Kopal je mimo jiné do hlavy, ohrožoval je nožem a vyhrožoval jim smrtí. Napadení naštěstí neutrpěli vážná zranění," řekl Kafka. Agresivní muž skončil ve vazbě, kde si vypíchl oko, následně byl hospitalizován v psychiatrické nemocnici. V případě příčetnosti by útočníkovi hrozilo až desetileté vězení.

Potíže se zákonem nemá muž poprvé. Už v minulosti byl v České republice opakovaně soudně trestán, zejména pro násilnou trestnou činnost. Poté žil dlouhá léta ve Francii, kde byl odsouzen na deset let vězení za pokus o vraždu. V dalších třech případech mu pak soud podle státního zástupce uložil nižší tresty za útěk z vězení či ozbrojené násilí vůči vězeňské službě. Letos byl muž z francouzského vězení propuštěn a vyhoštěn ze země.