Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Debata o lithiu má překrýt kauzu Čapí hnízdo? Brabec spekulace ČSSD odmítá

Richard Brabec (ANO)
Richard Brabec (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v Senátu odmítl, že by někdo chtěl debatu o lithiu před volbami zneužít. Reakce podle něj vyvolalo až memorandum s australskými těžaři. 

Brabec se ohradil proti tvrzení sociálních demokratů, že hnutí ANO chce překrýt „pseudokauzu" Čapí hnízdo. Majitelů licencí na průzkum lithia je pět, kromě společnosti EMH nikdo jiný memorandum nemá, zdůraznil Brabec. Senátorka ANO Zdeňka Hamouzová poznamenala, že by takové reakce nevznikly, nebýt podpisu memoranda v tomto čase.

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) ale uvedl, že důvod pro memorandum je jediný, a to ten, že firma Geomet má licenci na jediné ložisko, které může mít národohospodářský význam. Například u projektu společnosti Cínovecká deponie nemá ložisko z národohospodářského hlediska podle ministra význam žádný.

Brabec také nesouhlasí s vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že udílení licencí je v pravomoci ministerstva životního prostředí. Podle Brabce je vyžadovánostanovisko ministerstva průmyslu a obchodu, které má posoudit strategii a zájmy státu v nerostných surovinách. Úředníci musí postupovat podle zákona a jediný, kdo může vydání licence ovlivnit, je podle něho právě ministerstvo průmyslu a obchodu. „Obviňovat z toho ministerstvo životního prostředí je nestydaté," tvrdí,

Společnost Geomet, kterou EMH vlastní, bude podle Brabce shánět povolení k těžbě lithia na Cínovci nejméně pět let. Nebylo podle Brabce nutné, aby Havlíček podepisoval memorandum dva týdny před volbami bez projednání ve vládě.

Brabec také uvedl, že existují různé názory na to, zda memorandum nemůže zlepšit pozici společnosti. Z žádné z licencí na průzkum nerostů vydaných v minulosti arbitráž pro Česko nevyplynula, ovšem jejich majitelé takový dokument neměli, podotkl. Sociální demokraté naopak tvrdí, že memorandum posiluje pozici státu.

Předseda ANO Andrej Babiš viní kvůli memorandu ČSSD z krádeže za bílého dne. Sobotka v Senátu řekl, že jeho tvrzením nepřikládá žádnou váhu, Babiš prý používá nepravdivé a lživé argumenty. Vláda dnes odmítla návrh hnutí ANO memorandum zrušit.

Témata:  Richard Brabec Bohuslav Sobotka Hnutí ANO

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy