Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politologové mají jasno: Kauza StB neovlivní preference ANO

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Slovenský ústavní soud dnes poslal k novému projednání kauzu Andreje Babiše a StB. Podle politologů to zřejmě nijak zásadně neovlivní výsledek hnutí ANO ve volbách. Postoj veřejnosti nezmění ani příkré reakce Babišových politických oponentů.

"Informace o tom, že Andrej Babiše se patrně zapletl se Státní bezpečností jsou dlouhodobě známé, a zatím to nemělo žádný vliv na vývoj volebních preferencí," řekl ČTK politolog a sociolog Daniel Kunštát. "Dá se říci, že většina české společnosti už dnes nevnímá otázky minulosti některých politiků související s komunistickým režimem jako zásadní," dodal.

Ani politolog Jan Kubáček neočekává, že by případ Babišovy spolupráce s StB výrazně změnil chování voličů. "Ve výsledku se to nijak dramaticky do preferencí hnutí ANO nepromítne. Ti, co už se poohlížejí jinde a pozvolna odcházejí, budou odcházet dál," řekl ČTK Kubáček.

Pevně rozhodnutí voliči ANO se podle Kubáčka utvrdí ve svém postoji. "Budou to zase vnímat - a Andrej Babiš jim to určitě rád okamžitě připomene - jako snahu dostat Andreje Babiše z politiky a vystrnadit ho z veřejného života," odhadl expert.

"Objeví se kolem toho řada komentářů, ale v podstatě je to pro mnohé věc vzdálená, stará a bramboračkovitá v tom smyslu, že co člověk, to jiný názor," myslí si Kubáček.

Někteří Babišovi soupeři už předsedu ANO označili za udavače nebo hovoří o tom, že ho dohnala jeho minulost, ačkoliv soud dnešním verdiktem neříká, že Babiš byl agentem StB. "Musíme se smířit s tím, že zvlášť v předvolebním boji je argumentace velmi často posunutá, respektive ne úplně odpovídá realitě," podotkl Kunštát.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO StB

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy