reklama

Přimět Novu, aby v pořadu plánovaném na večer před volbami dala prostor také zástupcům dalších stran, chtějí Piráti. Jejich avizovaná žaloba směřující proti vysílací radě zatím nebyla doručena, sdělil ČTK předseda RRTV Ivan Krejčí.

RRTV monitoruje a analyzuje odvysílané pořady a nemá žádnou oporu v zákoně k tomu, aby "preventivně" zahájila správní řízení kvůli pořadu, který by si například předem vybrala z televizního programu, upozornil Krejčí. "Podle představy Pirátů by snad rada měla zahájit s TV Nova správní řízení jen na základě okolnosti, že TV Nova veřejně avizovala budoucí odvysílání určitého pořadu, o němž se někdo domnívá, že může porušit zákon," doplnil. Takový postup Krejčí označil za "svého druhu nepřípustnou cenzuru".

Piráti ve čtvrtek informovali, že požádali soud, aby Nově dát prostor i dalším stranám nařídil předběžným opatřením. Žaloba směřuje proti RRTV, které podávali podnět dříve. Soukromá stanice podle Pirátů poruší zákon, pokud poskytne krátce před otevřením volebních místností prostor jen Andreji Babišovi (ANO) a Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). "Radě prozatím žádná žaloba doručena nebyla, rada nezná její obsah, a nemůže se k ní tedy v tuto chvíli jakkoli věcně vyjadřovat," uvedl dnes Krejčí.