Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední dny do voleb: Češi by už měli mít hlasovací lístky, platí zákaz zveřejňování průzkumů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Poslední z více než osmi milionů voličů v Česku by nejpozději dnes měli dostat hlasovací lístky. Pokud by je některý volič nedostal, bude na tom stejně jako Češi žijící v zahraničí. I oni obdrží lístky až ve volebních místnostech. Ode dneška do sobotních 14:00 platí zákaz zveřejňování předvolebních průzkumů.

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek.

O tom, kteří ze 7530 kandidátů budou patřit mezi 200 budoucích poslanců, lidé rozhodnou tento pátek a sobotu. Na americkém kontinentu začne hlasování už ve čtvrtek večer středoevropského času.

Sady hlasovacích lístků nejsou ve všech regionech stejné, i když se do voleb přihlásilo rekordních 31 uskupení. Největší výběr budou mít voliči v Praze, kde byly vytištěny hlasovací lístky pro 29 seskupení. Nejmenší konkurence 21 stran a hnutí je v Karlovarském kraji.

Obálky s kandidáty 24 seskupení mají mít lidé na Vysočině, v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a v Ústeckém kraji. 25 kandidátek budou mít v Plzeňském, Jihočeském a Olomouckém kraji, 26 ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Lidé si mohou lístek s preferovanou stranou připravit už doma. Mohou na něm navíc zvýhodnit až čtyři kandidáty zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem.

Témata:  volby volby 2017

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy