Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce seniorů v exekuci. Platí za vlastní děti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Nejvíce důchodců s exekucí žije v Moravskoslezském kraji a stále jich přibývá. Tito lidé splácejí dluhy za své děti, za zboží z předváděcích akcí, ale také třeba za pokuty.

Česká správa sociálního zabezpečení strhává téměř 12 tisícům seniorů v Moravskoslezském kraji peníze kvůli exekucím. Průměrná srážka přitom není zanedbatelná, v průměru se jedná o pětinu průměrného důchodu, tedy 2327 korun.

Peníze se strhávají ze starobního, invalidního nebo pozůstalostního důchodu. Počet exekucí a výše srážek v regionu je v rámci České republiky úplně nejvyšší. Senioři často splácejí dluhy svých dětí, své půjčky nebo platí za to, že se nechali napálit na nekvalitní zboží takzvanými šmejdy.

Počet exekucí rok od roku roste, zatímco před deseti lety bylo takto kráceno 30 tisíc důchodů, loni už to bylo o 50 tisíc víc – tedy 80 tisíc seniorů v exekuci. Podle České správy sociálního zabezpečení navíc roste i počet lidí, kteří do důchodu vstupují zatíženi exekucí.

Témata:  důchodci exekuce Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy