Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek plánuje sestavení nové vlády? Babiš prozradil, co se chystá a kdo bude premiérem

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš
Miroslav Kalousek a Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyvrací tvrzení, podle kterých je ohrožením pro demokracii. Do této role jej prý staví pražská kavárna. Prozradil také, jaká ministerstva by chtěl a s kým by nešel do vládní koalice.

„Kalousek má už připravenou vládu ODS, TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL s premiérem Bělobrádkem, ministr financí Niedermeyer a na obranu mu určitě někoho doporučí Háva. Loupili tam společně dlouhá léta.“ tvrdí Babiš, který odpovídal na serveru Lidovky.cz na otázky čtenářů, s odkazem na podnikatele a obchodníka se zbraněmi Richarda Hávu.

Sám Babiš by ve vládě chtěl mít pod palcem ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zdravotnictví. „Tam teče ročně 900 miliard a jsou tam obrovské rezervy. Nikdo ty ministerstva nikdy pořádně neřídil,“ říká. Oba rezorty v minulé vládě spravovala ČSSD.

A kolik by chtěl šéf hnutí ANO získat hlasů? „Potřebujeme maximum, aby nás tradiční politické strany neobešly, jako to bylo v krajských volbách v Královéhradeckém kraji, kde jsme vyhráli, ale obešly nás a vytvořily koalici 8 stran 2 hodiny po výsledku voleb proti nám. Do vlády určitě nepůjdeme s KSČM a SPD,“ uvádí Babiš. „Okamura je nebezpečný populista, který straší lidi a může přivést naši zemi do nebezpečí a izolace, dodává.

Současné nálady ale podle něj šéfovi hnutí SPD nahrávají. „Útoky tradičních politických stran a pražské kavárny, která ze mě dělá ohrožení demokracie, pomáhají Okamurovi, který je v politice jako loutka kmotrů. Je tam kvůli tomu, aby získal peníze, je nebezpečný. To on je skutečným ohrožením demokracie,“ varuje Babiš. Za možného koaličního partnera pak označil Piráty, kteří by se podle něj mohli pokusit dát do pořádků IT systémy státu a nastartovat skutečnou digitalizaci.

Vyjádřil se také ke kauze Čapí hnízdo a trestnímu stíhání. „Čapí hnízdo je vymyšlená deset let stará kauza a kdybych nebyl v politice, nikdo by o ní neslyšel. Žádný podvod se nestal, a proto neexistuje žádný důkaz, jak je patrno ze žádostí policie a sdělení o zahájení trestního stíhání. Předpokládám, že další sněmovna bude mít na stole jasná fakta o účelovosti celé kauzy a jsme přesvědčen, že příslušné orgány musí mé stížnosti vyhovět,“ říká.

Témata:  Andrej Babiš Miroslav Kalousek volby 2017

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy