Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přehled: Jaký plat mají poslanci? A kolik dostávají na náhradách?

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Plat, náhrady na reprezentaci, stravné či dopravu z místa trvalého bydliště. To vše a mnohem víc dostávají ti, kteří pracují jako poslanci.

Hrubý měsíční plat poslance je nyní 71.000 korun. Tuto základní částku však pobírá jen „menší část" z 200 zákonodárců, většina z nich zastává i nějakou další funkci, za což jejich příjem úměrně roste. Pro srovnání - průměrná mzda v ČR v letošním druhém čtvrtletí dosáhla 29.346 korun. Po volbách v roce 2013 dosahoval základní poslanecký plat 55.900 korun hrubého. Poté byl několikrát valorizován

Více dostávají místopředsedové Sněmovny (135.500 korun), šéfové výborů (100.000 korun), podvýborů či klubů a jejich zástupci. Nejvyšší plat má předseda dolní komory, a to 190.700 korun.

Poslanci mají také nárok na různé paušální náhrady, mezi něž patří náhrady na reprezentaci a stravné (10.600 korun) či dopravu z místa trvalého bydliště (26.300 až 39.500 korun). K nelibosti některých zákonodárců se tyto náhrady v roce 2010 začaly k danit, poslanci také přišli o možnost bezplatně využívat městskou hromadnou dopravu.

Do určitého limitu mají hrazeny také odborné a administrativní práce, služby asistenta, telefon, internet a pronájem regionální kanceláře. Lidé ve vedení Sněmovny mají nárok na služební vůz. Využít mohou poslanci také stravování za zvýhodněné ceny..

Odcházející poslanci mají právo rovněž na odchodné. Jeho výše se odvíjí od posledního měsíčního platu a od počtu let ve funkci. Jednou z podmínek pro vyplacení odchodného je i to, že bývalý poslanec nenastoupí do obdobné funkce. Nejnižší odchodné činí jeden měsíční plat. Dostanou jej někdejší poslanci, kteří nebyli ve funkci ani rok. Nejvyšší částku pak představuje pět platů pro ty bývalé zákonodárce, kteří působili v dolní komoře celé čtyři roky.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky platy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.