Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš nabídl spolupráci všem. S ním nikdo nechce

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Andrej Babiš po vítězství ve volbách doufá, že ho prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády. Do Sněmovny se podle lídra hnutí ANO dostalo příliš mnoho stran, oslovil už ale všechny ohledně vládní spolupráce.

Podle Babiše se ještě dnes večer se sejde výbor hnutí ANO, který určí trojici vyjednávačů.

Babiš chce v první řadě jednat o novém sestavení Sněmovny, poté by navázal jednáním o vládě. "Cílem jednání je sestavit funkční a efektivní vládu," řekl šéf ANO. Nechtěl mluvit o tom, o jaká ministerstva by hnutí mělo v novém kabinetu zájem.

"Náš největší problém ve fungování státu a samosprávy je koaliční uspořádání. Bohužel nemáme většinový systém, který bychom potřebovali, aby stát, vláda a samosprávy fungovaly efektivně," míní Babiš. Podotkl ale, že změna volebního systému nebude patřit mezi největší priority ANO při jednání o novém kabinetu.

Babiš také řekl, že ho volební výsledek ANO, které získalo 29,6 procenta hlasů, překvapil. Vítězství ve všech krajích označil za neuvěřitelné. Podle něj hnutí i on osobně čelili poslední dva roky negativní kampani. Odmítl výtky, že ANO je populistické a protievropské.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy