Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi bojují proti EU předělanými poznávacími značkami. Přidávají se i politici

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění ve společnosti převažuje názor, že Česko má zůstat v Evropské unii. Přesto se najdou tací, kteří s členstvím zásadně nesouhlasí, a rozhodli se proti němu bojovat pomocí státních poznávacích značek.

Češi se mohou v poslední době setkat se zajímavým protestem proti Evropské unii. Přeškrtnutou dvanáctihvězdnou vlajkou na státní poznávací značce auta se řidiči snaží dát najevo svůj politický názor, a nejedná se jen o majitele vozů z řad občanů. Tento styl protestu prosazuje zejména Strana svobodných občanů a její předseda Petr Mach, který je sám členem Evropského parlamentu.

Podle serveru Novinky.cz se ale jedná o přestupek. "V tomto případě se skutečně jedná o přestupek, konkrétně řidič porušuje prováděcí vyhlášku k zákonu o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, konkrétně vyhlášku o registraci vozidel," uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Svobodní však tvrdí něco jiného a upozorňují, že o přestupek nejde, protože funkce registrační značky je zcela zachována. Místopředseda Svobodných v Olomouckém kraji Tomáš Grygar upozornil, že dané jednání není možno posoudit jako přestupek, protože "zákon o provozu na pozemních komunikacích upravuje přestupky ve vztahu k neumístění, zakrytí, úpravě či znečitelnění SPZ v ustanovení § 125c, odst. 1, písm. a). Použití „protiunijní" samolepky Svobodných není způsobilé k zakrytí či upravení SPZ do té míry, že by u SPZ byla znemožněna či podstatně ztížena její čitelnost, jak vyžaduje k naplnění formální stránky přestupku ustanovení § 125c, odst. 1, písm. a), bod 2. zákona o provozu na pozemních komunikacích. Zákon vyžaduje určitou kvalifikovanou formou "znečitelnění", úprava SPZ prostřednictvím naší samolepky tuto kvalifikovanou formou (znemožní či podstatně ztížení čitelnosti SPZ) nenaplňuje."

Podle něj se při výkladu daného ustanovení zákona musíme ptát, co je jeho účelem, resp. co je účelem konkrétní ochranné normy. "Ta zde spočívá evidentně v tom, aby vozidlo mohlo být v případě potřeby řádně identifikováno. V tom naše samolepka v žádném případě nebrání. Samolepka může jen způsobit optické přeškrtnutí znaku EU, který je však i poté viditelný a patrný. Ochrana znaku EU na SPZ dle mého názoru není ochranným účelem normy (§ 125c, odst. 1, písm. a) zákona o provozu na pozemních komunikacích). Vůbec tedy dle mého názoru nedojde k naplnění formálních znaků (stránky) tohoto přestupku," podotkl na webu strany.

Odkaz na vyhlášku o registraci vozidel zde podle Grygara nemá význam, protože výše uvedený závěr nevyvrátí. Vyhláška totiž upravuje pouze náležitosti SPZ, neupravuje skutkové podstaty přestupků. Občané, kteří si tedy na SPZ znak EU přeškrtnou, prý pouze realizují ústavně garantovanou svoboda projevu.

Na přeškrtnutou vlajku upozornil také sám Mach, který na sociální síti napsal: "Dnes náš focus prošel STK a žádná námitka proti samolepce přeškrtnuté EU nepadla. A pak jsem na boku budovy STK viděl vyvěšený sejný symbol."

Spor o přestupek nerozseklo ani ministerstvo dopravy. Podle mluvčího Zdeňka Neusara se ale o přestupek jednat může. "V této věci platí, že registrační značka má přesně definovanou podobu a formu. Pokud ji nemá, může na takové vozidlo být pohlíženo jako na vozidlo bez registrační značky, a proto se může jednat o přestupek. Primárně pak musí být zachována její čitelnost a význam. Každý takový případ se posuzuje individuálně," sdělil serveru EuroZprávy.cz.

Témata:  SPZ Svobodní

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:59

Těžký úder pro Putina: Ukrajinské drony vyřadily rafinerie, Rusům už došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy