reklama

Zaorálek minulý týden řekl, že hodlá dnes na vládě navrhnout odvolání Janečka a Schillerové. Odvolával se přitom na reportáž serveru Seznam Zprávy. Ta obsahovala příběhy, jež podle Zaorálka dokládají, že v době, kdy ministerstvo financí vedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš, byly prostřednictvím zajišťovacích příkazů zlikvidovány firmy nevyhovující lidem kolem holdingu Agrofert, který Babiš donedávna vlastnil.

"Ministerstvo financí musí věci vyšetřit, není možné to zamést pod koberec," uvedl dnes Zaorálek. Další postup oznámí až po slyšení Janečka a Schillerové.

Ministři hnutí ANO a KDU-ČSL se podle vyjádření z dopoledne staví k návrhu na odvolání Janečka a Schillerové skepticky. Podle nich nebyly naplněny podmínky, které pro odvolání obou vyžaduje služební zákon.

"Já budu muset přečíst panu ministrovi Zaorálkovi služební zákon. Ocituju mu z toho, jaké důvody mohou vést k tomu, abych mohl odvolat paní Schillerovou a pana Janečka. Navíc je to sdílená kompetence státního tajemníka a ministra financí, takže této žádosti bohužel nemohu vyhovět," řekl novinářům před jednáním vlády ministr financí Ivan Pilný (ANO).

"Ať můžu mít jakékoli výhrady vůči fungování finančního úřadu v České republice, které jsem paní náměstkyni a panu ministrovi zmiňoval, tak si myslím, že tady není taková situace, aby mohl jiný ministr navrhovat odvolání těchto úředníků," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).