Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO a SPD se shodli na návrhu Vondráčka na předsedu Poslanecké sněmovny

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na dnešní večerním jednání se hnutí ANO a Svoboda a přímá demokracie (SPD) shodly na návrhu Radka Vondráčka (ANO) na předsedu Sněmovny. Novinářům to řekli zástupci obou uskupení.

Šéf SPD Tomio Okamura uvedl, že ANO souhlasí s požadavkem, aby SPD mělo místopředsedu Sněmovny. Obě hnutí také chtějí prosadit zákon o obecném referendu. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek ale vyloučil vytvoření vládní koalice s SPD.

SPD také vzneslo požadavek na to, aby získalo pozici předsedy bezpečnostního výboru Sněmovny. "Chceme mít dohled nad zvyšováním bezpečnosti v České republice. Bezpečnost českých občanů je naší prioritou," řekl Okamura. SPD by podle něj stála i o vedení zahraničního výboru.

Zástupci obou hnutí jednali o programových požadavcích SPD. Shodli se na zájmu přijmout zákon o obecném referendu, chtějí dále debatovat o jeho parametrech. Podle Okamury se ANO nebrání ani diskusi o zákazu nelegální migrace a zákazu práva šaría, představitelé ANO nicméně k těmto návrhům jasné stanovisko nepřijali.

Okamura ale odmítl, že by jednání směřovala k vytvoření vládní koalice. "My nejednáme o vládě s hnutím ANO. Skončilo první oficiální jednání o tom, jestli podpoří hnutí ANO některé naše programové body," řekl. Připomněl také, že se SPD nechce zapojit do kabinetu, který by vedl trestně stíhaný premiér. Trestnímu stíhání čelí šéf ANO Andrej Babiš a vítězné hnutí trvá na jeho nominaci do čela vlády.

Vládní spolupráci s SPD ale vylučuje i ANO. "O vládě jsme nejednali, protože jsme řekli, že do vlády s SPD nepůjdeme. To jsme řekli před volbami a naše stanovisko je pořád stejné," řekl Faltýnek. Podle něj by ANO z programových důvodů preferovalo koalici s ODS, s níž budou představitelé hnutí jednat v úterý večer. Umí si představit i pokračování koalice s ČSSD a KDU-ČSL, kterou podle něj tyto strany "kategoricky nevyloučily". 

Témata:  Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura Radek Vondráček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy