Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půjdou propuštění zaměstnanci OKD do Hamé? Je tu šance, řekl mluvčí společnosti

Kečup firmy Hamé
Kečup firmy Hamé
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Kunovice – Zaměstnanci zkrachovalé  černouhelné OKD možná z části zaměstná firma Hamé. Výrobce potravin práci nabídne ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR. Kromě toho by firma mohla zaměstnat i pracovníky z Ukrajiny.

Podniku Hamé v Česku chybí desítky pracovníků, vedle kvalifikovaných profesí je pro firmu obtížné obsadit už i místa výrobních dělníků. Po jednání s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým to dnes uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Hamé nyní v Česku zaměstnává zhruba 1800 lidí.

„Jedná se o práci, případně ubytování," řekl ČTK mluvčí Hamé Petr Kopáček. Hamé podle něj požádala Hospodářskou komoru o zprostředkování, protože komora má zastoupení v rámci celé republiky. Místo by mohli v tuzemských závodech Hamé získat třeba lidé z obslužných profesí OKD, potravinářská firma potřebuje elektrikáře a údržbáře.

Z OKD má ke konci června odejít dohodou zhruba 350 zaměstnanců a na přelomu září a října dalších téměř 900. Zadlužená těžební firma, kterou soud počátkem května poslal do úpadku, má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Zájem o pracovníky OKD projevila Škoda Auto i další firmy z automobilového průmyslu, vláda jednala o práci pro propuštěné ve stáním podniku Diamo při odstraňování následků hornické činnosti.

Pokud Hamé nenajde pracovníky v Česku, poohlédne se i za hranicemi Podle Kopáčka stojí také o pracovníky z Ukrajiny, kterým chce nyní česká vláda udělovat pracovní povolení častěji než dosud.

Ministerstvo zahraničí nyní přidává úředníky kanceláři v ukrajinském Lvově a předpokládá, že ještě letos by se počet vydaných víz mohl zvýšit trojnásobně. „Bohužel, větší vstřícnost vůči přijímání ukrajinských pracovníků je blokována ze strany odborů a ani vláda nevyvíjí v tomto ohledu dostatečný tlak, takže v tomto smyslu nevidíme velký pokrok," řekl ale dnes Dlouhý.

Témata:  Hamé OKD hospodářská komora

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy