Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev chce omezit dovoz prasat a vepřového masa, bojí se afrického moru

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Praha – Kyjev navrhl zmírnění zákazu dovozu živých prasat, vepřového a výrobků z něj z Česka. Opatření bylo přijato kvůli  výskytu afrického moru prasat.

Bez změny mezinárodních veterinárních osvědčení zmírnění není možné, informoval dnes mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Vedle Ukrajiny zavedlo již dříve zákaz dovozu Rusko.

Podle Vorlíčka Ukrajina nyní mimo jiné navrhla, že by povolila dovoz produktů, u kterých byl virus zpracováním zničen. Rovněž by povolila dovoz z oblastí Česka, kde se africký mor prasat nevyskytuje. Kvůli tomu by se ale musely změnit veterinární certifikáty, což se nestalo.

„V současné době tedy stále platí zákaz vývozu prasat divokých i domácích a dalších souvisejících komodit z ČR na Ukrajinu," dodal mluvčí. Kdy by mohly být změny v certifikátech hotové, není zatím jasné.

Zákaz se dotýká například společnosti Hamé, která má závody právě na Zlínsku, kde se mor prasat u divočáků potvrdil. "Kvůli výskytu prasečího moru v Česku zakázalo Rusko a Ukrajina již na konci června dovoz vepřového masa včetně masových konzerv z naší země. Týká se to aktuálně několika desítek tisíc našich výrobků paštik a masových konzerv," řekl mluvčí společnosti Petr Kopáček.

Firma doufá, že do budoucna oba státy povolí alespoň vývoz konzervovaných výrobků. V nich je maso dostatečně tepelně zpracováno a nehrozí žádné riziko případné nákazy, uvádí společnost.

Mluvčí dále uvedl, že Hamé má v Rusku a na Ukrajině vytvořené zásoby, v Rusku vlastní výrobní závod. "Bohužel jsme však kvůli tomuto zákazu museli zrušit některé naplánované akce s obchodními partnery a navíc jsme přišli o některé domluvené zakázky. Ukrajina a zejména Rusko jsou pro nás hodně důležité trhy, Rusko činí zhruba deset procent všech našich tržeb a máme tam velmi silnou pozici, v Rusku jsme například lídry v segmentu paštik," doplnil Kopáček.

Loni se podle údajů Českého statistického úřadu na Ukrajinu vyvezla živá prasata za 1,1 milionu korun, konzervy za 16,7 milionu korun a salámů a dalších uzenin za 4,6 milionu.

Témata:  Ukrajina Česko Hamé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy